Historisk Tidsskrift, Bind 15. række, 4 (1989) 2

Henrik Becker-Christensen: Protektionisme og reformer 1660-1814. Dansk Toldhistorie II. København, Toldhistorisk Selskab, 1988. 608 s. Ill. 285 kr. (kun i subskription).

Erik Gøbel

Side 456

Toldhistoriske fremstillinger kan ofte være temmelig tung kost; men Henrik Becker-Christensens bind II af Dansk Toldhistorie er- lige som Mikael Venges bind I (anmeldt i HT 89 197f) - et glimrende eksempel på, at en toldhistorisk afhandling kan blive særdeles læseværdig, når blot den rette forfatter kommer til.

Den store bog er velgennemtænkt, klart disponeret og præsenterer sig med et letlæseligt sprog. Dens lange tidsspand er opdelt i tre perioder, hvoraf den første fra 1660 til 1720 er domineret af det forhold, at Danmark-Norge var en småstat, hvis handlefrihed var bundet af hensyn til det store udland - særlig føleligt i form af Christianopeltraktaten med Holland fra 1645. Anden periode fra 1720 til 1784 fremviste større spillerum, som gav sig udslag i en høj protektionistisk beskyttelsespolitik, navnlig med hensyn til de hjemlige manufakturer. Efter kuppet i 1784 åbnedes vejen for en mere frihandelsvenlig toldpolitik, som fik sin ilddåb under Napoleonskrigene og deltagelsen i fastlandsspærringen, hvor den blev afløst af krigstidsprotektionisme, indtil man i 1814 kunne vende tilbage til mere normale tilstande.

Hvert af disse tre hovedafsnit består af en skildring af det toldpolitiske forhold til udlandet, en gennemgang af toldadministrationens opbygning samt naturligvis selve de mange toldruller og andre toldpolitiske tiltag. Særlige afsnit handler (i fin fortsættelse afbind I) om øresundstolden, konsumtionen, oksetolden og i det hele taget de specielle toldforhold i Slesvig-Holsten. Til overskueligheden bidrager også de glimrende korte indledninger og afrundinger overalt i teksten. Derimod er behandlingen af vigtige begreber som sportler, skriverpenge og accise dog for summarisk, når der er tale om en oversigtsfremstilling.

Da fænomenet toldhistorie af forfatteren fortjenstfuldt er opfattet meget bredt, far læseren en masse værdifulde sidegevinster i form af relevante informationer om udenrigspolitik, økonomiske forhold, administrationens indretning og så videre. Dette gør Henrik Becker-Christensen let og übesværet, idet han bevæger sig veloplagt i den omfattende relevante danske og udenlandske litteratur. Denne er desuden suppleret med egne undersøgelser i primært kildemateriale, eksempelvis ved behandlingen af oksetolden i hertugdømmerne 1660-1720 og toldintraderne i Danmark i 1730-1740erne. Desværre er jo faktisk alle periodens almindelige toldregnskaber fra Danmark kasseret; men man kan ikke lade være med at tænke på, om ikke det velbevarede regnskabsmateriale fra norske toldsteder kunne have givet et værdifuldt supplement til fremstillingen, selv om denne er begrænset til danske forhold.

Side 457

Med fuld ret bibeholder forfatteren det forkætrede begreb »merkantilisme« for det økonomiske tankesæt, der dominerede i hvert fald frem til slutningen af 1700-tallet. Med ophævelsen i 1788 af importforbudet på korn og nedsættelsen af eksporttolden på okser, med ændringen i 1793 af kreditoplagsretten og navnlig med den berømte toldforordning af 1797 tog imidlertid en gradvis afvikling af det merkantilistiske system i Danmark sine begyndelse. Et system som er gjort til genstand for en glimrende analyse i bindets længste kapitel, der ganske sigende er betitlet toldpolitikken i industriens tjeneste 1735-1784.

Til det gedigne og velskrevne indhold svarer, at bogen er i samme udsøgte
udstyr som Dansk Toldhistories øvrige bind. Altså godt papir, smukt layout og
mange velvalgte illustrationer, hvoraf en del ikke tidligere er publicerede.