Historisk Tidsskrift, Bind 15. række, 4 (1989) 2

Om Danmarks historie 1900-1920. Festskrift til Tage Kaarsted. Red. af Hans Chr. Johansen, Mogens N. Pedersen og Jørgen Thomsen. Odense Universitetsforlag 1988. 395 s. Rigt illustreret, mange tabeller og grafer.

Niels Finn Christiansen

I den noget brogede festskriftgenre hører dette festskrift til Tage Kaarsted i anledning af hans 60-års fødselsdag til blandt de mere interessante. 20 kolleger og venner har fundet sammen for ikke alene at lykønske Kaarsted, men også markere hans uomtvisteligt store indsats i udforskningen af det 20. århundredes historie. Skriftet er overordentlig smukt udstyret og indholdsrigt. Det er kronologisk koncentreret om perioden fra systemskiftet til påskekrisen, der også — trods enkelte spektakulære afstikkere til senere tider - har været tyngdepunktet i Tage Kaarsteds forskning. Men hvor Kaarsteds forskning har samlet sig om den politisk-parlamentariske historie folder festskriftets forfattere sig ud over et bredt spektrum af økonomisk-sociale, politiske og ideologihistoriske temaer. Det kunne næsten se ud, som om forfatterne har villet vise Kaarsted glæden ved at beskæftige sig med alle de sider af historien, som ligger uden for hans forskningsfelt.

Troels Fink har som indledning skrevet en oversigt over dansk politisk historie 1901-20, der munder ud i det efterhånden gængs, men efter undertegnedes opfattelse noget problematiske synspunkt, at her blev grundstenen lagt til vore dages velfærdssamfund. Festskriftet rundes af med en nyttig kommenteret oversigt over litteratur om Danmarks historie i perioden. Den er selvsagt selektiv, og en del væsentlige værker navnlig inden for social- og kulturhistorien savnes.

Artiklerne i festskriftet er som helhed vægtige sager. De spænder fra de tungt sammenbidte til de muntert ironiserende, og de rummer for en historiker, der som nærværende anmelder har en umiddelbar brugsorienteret interesse for perioden, stort set alle væsentligt stof.

Den afsluttende bibliografi over Tage Kaarsteds forfatterskab tager næsten
pusten fra en. Så mange bøger, udgivelser, store og små artikler vidner om en
blandt danske historikere helt usædvanlig skrivelyst.