Historisk Tidsskrift, Bind 15. række, 4 (1989) 2

Hans Norman og Harald Runblom: Transatlantic Connections. Nordic Migration to the New World after 1800. Universitetsforlaget, Oslo 1988. 335 s. Ill. 34 diagrammer og kort. Nkr. 285.

Kristian Hvidt

Side 460

To garvede pionerer fra den store forskningsindsats i svensk emigrationshistorie i 1970'erne har gjort regnebrættet op og i en let læselig og indholdsrig bog opregnet, hvilken ny erkendelse de mange deltagere i projekterne nåede frem til i de knap ti år arbejdet stod på. Hans Norman og Harald Runblom, begge docenter i Uppsala, vanned, da Sten Carlsson i slutningen af tresserne fik storstilet støtte fra Riksbankfonden til projektet »Sverige och Amerika«. Med Sune Akermann, nu professor i Umeå, som inspirerende leder flokkedes historikere og geografer om projektet. Emnet blev taget op på bred nordisk basis i 1971, da det var hovedemnet ved det nordiske historikermøde i København. Dette samarbejde blev senere fortsat i en række initiativer.

I Uppsala strømmede historikere, statistikere og geografer sammen om at skildre udvandringens nationale og internationale perspektiver. Resultatet blev henved en snes svenske disputatser og en lang række mindre fremstillinger. Da projektet formelt blev afsluttet i 1976, udgav den faste stab omkring emnet rapporten »From Sweden to America. A History of the Migration«, en omfattende redegørelse for resultaterne af den svenske forskningsindsats.

Side 461

»From Sweden to America« er læsemæssigt ikke let kost. Den kræver en del forkundskaber for at blive forstået. Det gør den nye, »Transatlantic Connections«, ikke. Den går måske ikke så meget i dybden. Til gengæld er den meget mere alsidig. Den beskæftiger sig således med udvandringen fra hele Norden (altså også med den danske) og beskriver fænomenet ud fra alle aspekter. Medens de tidligere bøger fra projektet helt overvejende analyserede specielt den svenske side af emigrationen, altså dens økonomiske og sociale virkninger i Sverige, bruger »Transatlantic Connections« lige så meget plads på den amerikanske side, de nordiske emigranters videre skæbne i USA og Canada. Denne side er specielt Hans Normans stærke side, da hans disputats fra 1979 netop gik på at følge en flok svenske emigranter fra deres udgangspunkt på Ørebro-egnen til deres bosættelse i USA.

En af forudsætningerne for forskningsresultaterne var opbygningen i de nordiske lande af et basismateriale om udvandringen, en statistisk bearbejdelse af skibslister 0.1. på det dengang helt moderne elektroniske medie, computeren. Det gav blandt andet en ny og enestående mulighed for at vise udvandringens geografiske fordeling. Denne fordeling afspejler jo afgørende sociale og økonomiske variationer i tidens lokalsamfund, og for at gøre det tilgængeligt for en større kreds af interesserede udgav Hans Norman og Harald Runblom derfor disse kort i publikationen »Nordisk Emigrationsatlas« fra 1980. Dette værk fandt vist ikke nogen stor udbredelse, hvilket var synd, da kortene repræsenterede en meget stor arbejdsindsats og kunne bruges til mange formål. Det er derfor glædeligt at se, at kortene er blevet genbrugt og mere grundigt kommenteret i den ny bog.

»Transatlantic Connections« vil være velegnet til universitetsundervisningen både her og i USA. Dens overvejende problemorienterede fremstillingsform, dens mange klare diagrammer og kort og dens lille, men gode tillæg af basisstatistik gør den velegnet til studiebrug.