Historisk Tidsskrift, Bind 15. række, 4 (1989) 1

Ove Hornby: »Ved rettidig Omhu...«. Skibsreder A. P. Møller 1876-1965. Kbh., Schultz Forlag, 1988. 316 s. Ill. 220 kr.

Anders Monrad Møller

Side 209

Trods titlen er bogen ikke nogen biografi i snæver forstand, men snarere et stykke rederihistorie, hvor hovedpersonen og hans virksomhed er betragtet under ét. Der er tale om en meget sober og velovervejet fremstilling, og forfatteren lader på reserveret vis begivenhederne i almindelighed og A. P. Møller i særdeleshed sige, hvad siges skal. Antagelig har denne løsning af den stillede opgave været ligefuldt tilfredsstillende for såvel opdragsgiveren som forfatteren, idet sidstnævnte med sin økonomisk-historiske baggrund kyndigt har kunnet placere skibsrederen og hans virke i det lange spand af år.

Beretningen om A. P. Møller behøver da heller ingen dramatisering for at kunne fængsle. Baggrunden var at finde i de traditionelle sejlskibscentre, på Rømø, i Dragør og senest på Sydfyn, hvor faderen, kaptajn Peter Mærsk Møller, dog hørte til de fa, som relativt tidligt gik over til damp — endda med foden på eget dæk. At se et familierederi blomstre var helt klart målet allerede i den unge A. P. Møllers læreår, og siden fulgte da A/S Dampskibsselskabet Svendborg i 1904 og Dampskibsselskabet af 1912 A/S. Rederierne havde betydelig fremgang, de blev ført sikkert gennem både første verdenskrig og de turbulente år umiddelbart efter, således at A. P. Møller i mellemkrigstiden kunne udbygge flåden - bl.a. fra eget værft ved Odense — og der var nu ikke mere alene tale om traditionelle trampdampere, men tillige om liniebåde og tankere. Ved anden verdenskrigs udbrud indtog mærskrederierne med henved en femtedel af den danske tonnage übestridt førstepladsen. Efter sidste krig ekspanderedes mere end nogensinde, og ved A. P. Møllers død i 1965 nærmede andelen sig de halvtreds procent af landets handelsflåde. Alt i alt en forrygende historie om det, der nu er Nordens største rederikoncern.

Side 210

I den foreliggende fremlæggelse er A. P. Møller på sin vis hævet over en diskussion af den art, som en eftertid ellers uundgåeligt vil ønske at føre omkring personer af væsentlig historisk betydning. Og er forfatteren end nok så tilbageholdende, undgås det dog ikke, at læseren uvilkårligt alligevel stiller spørgsmål. De to selskaber - D/S Svendborg fra 1904 og Dampskibsselskabet af 1912 A/S - modstilles med megen virkning. Det første var præget af en kreds af Svendborgaktionærer, som var svære at få halet med i den ekspansion, som A. P. Møller var den utrættelige fortaler for. Følgelig var dannelsen af det næste selskab motiveret med ønsket om at få friere hænder, hvad da også blev resultatet. Men fortsat hører man om de bekymrede svendborgensere i bestyrelsen af det gamle selskab - hvorfor i al verden koncentrerede han ikke al sin virksomhed i det nye?

Og tilsvarende. Hvorfor bibeholdt A. P. Møller så længe et kompagniskab med den yngre fætter Hans Isbrandtsen i USA trods mangeårige uenigheder om ikke helt uvæsentlige spørgsmål? Forfatteren giver selv undtagelsesvist side 105 udtryk for undren over, »at samarbejdet kunne holde til de mange kritiske ord, der krydsede Atlanten«. Der skulle en verdenskrig og næste generations optræden på arenaen til, førend det endelige opgør kom i stand.

Var der i virkeligheden i det første tilfælde tale om en nok så stærk hensyntagen til faderen, den gamle kaptajn i Svendborg, og føltes familiebåndet til fætteren i den grad forpligtende, at det kunne holde til så meget mellemkrigstiden igennem? Er svaret bekræftende, passer det meget vel med traditionelle værdier netop holdt i hævd i de gamle sejlskibscentre, hvor familierederiet havde domineret i århundreder. Og man får da endnu en understregning af, at A. P. Møller - sin store fremdrift og fremsynethed til trods - på godt og ondt medbragte en særdeles tungtvejende bagage fra sit oprindelige milieu.

Nysgerrige læsere med andre interesser vil kunne finde på mangt og meget andet at spørge om, men det ændrer ikke det faktum, at Ove Hornby har skrevet en særdeles værdig — og læseværdig — bog om en i offentligheden meget kendt person og hans indsats som den danske rederinærings førstemand gennem et par generationer.