Historisk Tidsskrift, Bind 15. række, 3 (1988) 2

Karl-Erik Frandsen (red.): Kulturhistorisk Håndbog for Falster, Udgivet af de falsterske kommuner i samarbejde med Københavns Universitet: Historisk Institut og Lokalhistorisk Afdeling, 1986. Bd. 1: Sydfalster Kommune. Af Jens Ole Jensen. 323 s. 100 kr. Bd. 2: Nykøbing Kommune. Af Jens Ole Jensen 282 s. 88 kr. Bd. 3: Stubbekøbing Kommune. Af Jens Ole Jensen og Karl- Erik Frandsen. 499 s. 200 kr. Bd. 4: Nørre Alslev Kommune. Af Karl-Erik Frandsen. 547 s. 150 kr. Værket kan købes hos kommunerne eller hos Museet Falsters Minder, Færgestræde 1, 4800 Nykøbing F.

Margit Mogensen

Ved kulturhistorie forstås i dette håndbogsværk især bebyggelsens og dyrkningens historie, altså en side af kulturgeografien, som i disse år er inde i en intens udvikling. Karl-Erik Frandsen, der både har redigeret og udarbejdet store dele af værket, har tidligere bidraget til fag-områdets fornyelse med disputatsen »Vang og Tægt«, 1983, hvor det 17. århundredes dyrkningssystemer behandledes landsdækkende. Metoder og resultater fra bl.a. denne forskning samt et specielt kildegrundlag for Falster (Falsterlisten i Kong Valdemars jordebog) ligger bag tilblivelsen af de fire tykke bind om sider af Falsters kulturhistorie. Det fremgår tillige, at der har været et inspirerende udgangspunkt i Erland Porsmoses fynske bebyggelsesanalyser, og at den konkrete anledning til arbejdets igangsættelse først i 1980'erne var Lokalhistorisk Afdelings og Det humanistiske Fakultets planer om en omfattende lokalhistorisk servicevirksomhed.

Bindene er bygget ens op med ca. 70 sider identisk »brugervejledning« og med efterfølgende blade for hvert enkelt ejerlav, bestående og forsvundne. Købstadsområderne er dog ikke med. I skemaform er udskrevet et koncentrat af oplysninger fra jordebøger, matrikler, folketællinger og ejendomsvurderingen 1903, og denne datamængde er suppleret med oplysninger om registrerede fortidsminder og med direkte iagttagelse af bebyggelse, hegn og veje fra berejsning til fods, på cykel eller i bil. En særdeles vigtig del af dokumentationen udgør kortmaterialet, som Karl-Erik Frandsen er en fin kender af. Der er de ældste matrikelkort med indtegning af rekonstruerede vangeskel og bebyggelse fra før udskiftning og udflytning. Parallelt hermed er der gengivet udsnit af moderne kort, der ved sammenstilling med de ældre kort gør det muligt at få indtryk af kontinuitet eller forandringer over en meget lang periode. De konklusioner, der umiddelbart kan uddrages, sættes i relief af de dels rent beskrivende, dels mere vurderende passager i skemaerne. Der er velbevarede eksempler på de karakteristiske falsterske vej byer, smukke hegn og bygninger, men der er også eksempler på næsten total udradering af det gamle landskab i udviklingens kølvand. Forhåbentlig har fremlæggelsen af den omfattende kortlægning og analyse af byerne m.v. i sig selv forebyggende virkning. Nu er der i det mindste et godt redskab for lokalplanlægning og naturpleje, som også kan overføres til andre egne. For mere vidtgående kultur- og lokalhistoriske studier er der givet en håndsrækning i alle håndbogsbindene i form af Knud Pranges og Agnete Paaschburgs administrationsoversigter og lister over vigtige kildegrupper i landsarkivet. Endvidere er der en fortegnelse over følgerne af krongodssalget på Falster 1766, ejendomshistorisk set.

I det ydre gør håndbogen ikke noget væsen afsig (kontortryk i A4!), men ikke desto mindre er den et fint eksempel på samarbejde mellem fagfolk og amatører, mellem centrale og lokale myndigheder og på, hvordan grundforskning uden de store armsving kan anvendes bredt.