Historisk Tidsskrift, Bind 15. række, 3 (1988) 1

Hartmut Walravens: China illustrata. Das europäische Chinaverständnis im Spiegel des 16. bis 18. Jahrhunderts. Ausstellung im Zeughaus der Herzog Wilhelm August Bibliothek Wolfenbüttel vom 21. März bis zum 23. August 1987. Wolfenbuttel, Verlag Acta Humaniora. 1987. 302 s.

Michael Harbsmeier

Side 200

Historiske udstillingskataloger fra vesttyske museer plejer at være en fornøjelse: fremragende billedmateriale, grundige uddybende artikler, omfattende besked om hvert enkelt udstillingsobjekt, og bjerge af litteraturhenvisninger gør dem ofte til meget mere end hvad man for eksempel herhjemme er vant til - og så går privat sponsorering, offentlige subventioner, besøgs- og oplagstal gerne sammen om at holde prisen på et endda særdeles rimeligt niveau.

Det foreliggende værk om Kinas mangfoldige tilstedeværelse i det tidligmoderne Europa bekræfter på mange måder reglen, men bærer desværre også præg af at et besøg af den kinesiske udenrigsminister i Vesttyskland har fremskyndet udstillingen så meget at der ikke blev tid til den vanlige Griindlichkeit: vi må undvære bibliografien, og der er kun en enkelt egentlig baggrundsartikel. Ikke desto mindre er der tale om endnu et vidnesbyrd om at Herzog Wilhelm August biblioteket i Wolfenbuttel foruden at være hjemstedet for mange spændende seminarer og konferencer også forstår at gøre gavn for et bredere publikum.

Udover det egentlige udstillingskatalog, der omtaler alle de under overskrifter
som geografi, rejser, gesandtskabsrejser, historie, filosofi, kristendom, sprog,
litteratur, havearkitektur, astronomi, medicin og naturvidenskab udstillede genstande,rummer

Side 201

stande,rummerbogen også en indledning på ca. 70 sider. Foruden nødtørftigt at orientere om samlingen af Sinica på biblioteket i Wolfenbiittel gør den rede for datidens debat om afvigelserne mellem Biblens og de kinesiske annalers kronologi og bringer desuden uddrag af en række hidtil ikke offentliggjorte breve fra jesuittermissionæren Johannes Schreck fra begyndelsen af det 17. århundrede. Her finder man også en baggrundsartikel af David E. Mungello om Konfutsereceptioneni Europa, en gennemgang af et naturhistorisk værk om kinesisiske blomster, samt en redegørelse for en række kobberstik, som - og det må siges at have været et enestående samarbejde mellem Kina og Europa på den tid - den kinesiske kejser sidst i det 18. århundrede havde ladet udfærdige i Paris.