Historisk Tidsskrift, Bind 15. række, 2 (1987) 2

Ekkehard Aner & Karl Kersten: Die Funde der älteren Bronzezeit des nordischen Kreises in Danemark, Schleswig-Holstein und Niedersachsen. IV: Südschleswig-Ost, Die Kreise Schleswig-Flensburg und Rendsburg-Eckernförde (nördlich des Nord-Ostsee-Kanals). V: Südschleswig-West, Nordfriesland (hertil mappe med 6 kort). VI: Nordschleswig-Syd, Tønder, Åbenrå und Sønderborg Amter. VII: Nordschleswig-Nord, Haderslev Amt (hertil mappe med 4 kort). Nationalmuseets forlag og Karl Wachholtz Verlag, Neumunster, 1978-84. lait 846 s. og 663 plancher. 675 + 675 + 732 + 880 kr.

Henrik Thrane

Side 425

Også tysk forskning har mærket krisen. Når man fra Fyn sprang til Sydslesvig var
det for at fremme produktionen af de næste bind i denne imponerende kildeudgivelseved

Side 426

velsevedat rykke nærmere basen - Kiel og Siesvigmuseet. Der gik da heller ikke mere end 1 år mellem bind 3 og 4, og nu foreligger hele Slesvigs ældre broncealder i disse 4 bind. Efter Slesvig og Ribe Amt fortsætter Kersten nu sydpå, så det kan desværre nok vare mange år inden Danmarks ældre broncealder er færdigpubliceret.

Man mærker, at Slesvig var en vigtig landsdel i oldtiden, fundmassen er langt større end på øerne. Her fremlægges stedfæstede fund med næsten 2500 broncer og 250 guldsager. Materialet er af meget uens karakter og værdi. Det er værd at bemærke, at disse fire bind er langt bedre ajour end de 3 første. Her er udgravninger fra indtil 1 år før udgivelsesåret kommet med. Det er flot klaret og gør værket langt bedre, fordi de nyere udgravninger rummer så meget mere information end de ældre. Ikke blot bedre oplysninger om gravene og om smykkernes og våbnenes placering i disse, men en rigdom af oplysninger om andre iagttagelser, konstruktioner ved gravene, indhegningsformer, marker og bopladser under højene. Her er faktisk samlet det bedste materiale om husfund fra ældre broncealder. Det fremgår meget markant af fundbeskrivelserne, at sværd dominerer blandt de ældste fundrapporter, og at de for at det meste er forsvundne. Man har kun lagt mærke til de største genstande og de mest solide - og det var sværdene, samt guldringene, der jo var nemme at genkende. 107 sværd incl. nogle få spyd anføres således som tabte.

Til gengæld er fundene mindre iøjnefaldende ved de nyere gravninger. Man kan næsten sige, at jo nyere en udgravning er, jo mindre er oldsagerne, men jo fyldigere iagttagelserne (»Befunde«). I denne forbindelse vil jeg gerne fremhæve de aldeles fremragende registre, som værket bringer. De findes i bind 111, V og VII og omfatter både almindeligt stednavneregister, et særligt for marknavne og højnavne samt sagregister, hvor man kan finde næsten alle ønskelige grupper, fra fibula med ringhoved, uldhue, kohorn, tingsted, ildspor i høj, dobbelgrav, »Ackerbett« o.m.a. Man kan godt finde mangler, men de er uhyre sjældne. Når man tænker på kvaliteten af registre i arkæologisk litteratur, hvis de overhovedet bringes, må man takke udgiveren, professor Kersten, for det store arbejde, der er lagt i disse registre. De gør de ellers noget overvældende bind let tilgængelige for såvel fagarkæologer indenfor broncealderforskningen, som for enhver, der søger et bestemt træk/fænomen lokalt eller regionalt.

Der bør være mange, som kan få glæde af værket. Her er virkelig stof til mange slags studier. Der produceres da også allerede det ene universitetsspeciale efter det andet over dem, men mindre kan også gøre det. Man må ønske professor Kersten et godt helbred, så han kan færdiggøre den for dansk broncalderforskning særdeles betydningsfulde serie.