Historisk Tidsskrift, Bind 15. række, 2 (1987) 2

Samråd i kristid. Protokoll från den nordiska arbetarrörelsens samarbetskommitté 1932-1946. Utgivna genom Krister Wahlbäck och Kersti Blidberg. Kungl. Samfundet för utgivande af handskrifter rörande Skandinaviens historia. Handlingar del 12. Stockholm, 1986. 363 s.

Mogens Nielsen

Side 443

Samarbejdet mellem de nordiske socialdemokratiske arbejderbevægelser i tiden før og efter 2. verdenskrig har i det sidste årti været genstand for stigende interesse. Fra svensk side har man metodisk forsket i Sveriges politiske historie i årene før og under krigen, og i Vesttyskland har man interesseret sig for genskabelsen og integreringen af det tyske socialdemokrati i tysk og europæisk politik i efterkrigstiden. Interessen for det nordiske samarbejde skyldes, at de socialdemokratiske partier bevidst stræbte mod at fremtræde for omverdenen med en koordineret politik. De relativt store, velfungerende og regeringsbærende nordiske partier fik gennem denne fællesoptræden indflydelse på Socialistisk Internationales stillingtagen til f.eks. fascismeproblemet i førkrigsperioden og den tyske rekonstruktion i efterkrigstiden. Udefra oplevede man Norden som et homogent kulturelt og politisk område der i en vis udstrækning blev forbilledligt, og det gav lydhørhed og indflydelse.

Kersti Blidberg fremlagde i 1984 sin disputats om den nordiske socialdemokratiske arbejderbevægelses samarbejde i perioden 1931-1945, og fik her nuanceret forestillingen om de fælles nordiske interesser en del (se min anm. i HT 1986 s. 218. I forsættelse af arbejdet med disputatsen publiceres nu de referater fra den nordiske samarbejdskomités sessioner 1932-1946, der er en væsentlig del af grundmaterialet i Blidbergs afhandling. Protokollerne, der er aftrykt i deres helhed, er ret detaljerede. De afslører tydeligt den dualisme, som socialdemokraterne oplevede over for internationale problemer, når de befandt sig i spændingsfeltet mellem ideologi og »ansvarlig« varetagelse af nationale særinteresser.

Kun en mindre del af det meget store bilagsmateriale af rapporter og redegørelser om specielle problemer er aftrykt, fordi materialemængden har sat grænser. Disse til tider ret omfattende redegørelser om politiske, økonomiske og sociale spørgsmål kan ellers være meget givende til belysning af forhold og holdninger i de enkelte lande. Protokollerne er bevaret i de socialdemokratiske arbejderbevægelsers arkiver i Norden. I Danmark findes materialet næsten i sin helhed i Socialdemokratiets og L.O.s arkiver på Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv i København. Her vil man i øvrigt også kunne finde et omfattende og

Side 444

interessant baggrundsmateriale tor forberedelsen at de sessioner, hvor det danske
socialdemokrati varetog sekretariatsfunktionen.

Udgivelsen er forsynet med personliste og forkortelsesliste, men et egentligt
noteapparat mangler.