Historisk Tidsskrift, Bind 15. række, 2 (1987) 2

Ole Feldbæk: Danske Handelskompagnier 1616—1843. Oktrojer og interne Ledelsesregler. Udgivet af Selskabet for Udgivelse af Kilder til Dansk Historie. Kbh., 1986. 779 s. Ill. 300 kr.

Anders Monrad Møller

Side 433

Et blik på litteraturlisten i den foreliggende udgivelse viser, hvor fremtrædende en placering handelskompagniernes efterladte arkiver fra det 17. og 18. rhundrede haft for fremkomsten af megen dansk historieskrivning lige fra oversigtsværker til upublicerede specialer. Og mens man på andre felter kan støtte sig på bindstærke trykte udgaver af forordninger såvel som reskripter, så har man for kompagniernes vedkommende været i den lidt uvante situation, at det har været relativt vanskeligt at orientere sig om det legale grundlag for deres virke. Dette er der med eet, kilotungt slag rådet bod på ved udgivelsen af octrojer og ledelsesregler for de henved en snes »rigtige« kompagnidannelser, hvis tilblivelse og virkemåde var betinget af den allerhøjeste approbation.

Tidsrammen fremgår af titlen, idet det dog af den knappe, men kyndige indledning fremgår, at det længstlevende, Asiatisk Kompagni, allerede et halvt århundrede før opløsningen måtte betegnes som en anakronisme. Den firdelte disponering af bogen følger kompagniernes virkeområder: først en fjernøstlig, dernæst en afrikansk-vestindisk, siden en nordatlantisk og til sidst en blandet afdeling inkluderende de sidst grundlagte »højkonjunkturselskaber« fra den amerikanske uafhængighedskrigs tid. Kronologisk set følger man endvidere udviklingen fra de »regulerede« købmandssammenslutninger frem til selskaber med både aktionærkreds og direktion. Foran materialet for hvert enkelt kompagni er anbragt yderligere en introduktion, idet man dog skal vænne sig til, at pågældende kompagnidannelses skæbne normalt er beskrevet i forbindelse med dets efterfølger.

Der er tale om en udpræget »serviceudgave« ikke alene i kraft af litteraturlisten
og henvisningerne ved de enkelte afsnit, men tillige ved de nyttige fodnoters

Side 434

forklaringer af »sære ord« og specielt hollandske, franske og latinske udtryk - dette sidste vel i en realistisk erkendelse af, at de sproglige barrierer i forhold til gamle tekster ikke ligefrem kan siges at være under nedbrydning. Bogen er i øvrigt sparsomt, men relevant illustreret.

Man kan glæde sig over, at udgiveren ikke har sat et tiår af til selv på forhånd at udnytte dette store materiales muligheder for komparative studier. Dels har emnet således ikke været blokeret en rum tid, dels vil udgaven gøre nytte et decennium tidligere, end det ellers ville have været tilfældet. Men naturligvis kan Ole Feldbæks holdning til handelskompagnierne og deres historiske betydning let aflæses. Der er, som man kunne vente, tale om et temmelig nuanceret syn på disse selskabsdannelser under større eller mindre statslig dominans, der betragtes som en fase i den økonomiske udvikling. Nuanceringen skal ses i forhold til tidligere tiders firkantet liberalistiske tilrettevisning af handelskompagnierne som fejlskud og udtryk for dilettantisme på højeste plan. I forbifarten sporer man her lidt af forklaringen på, at en udgave som denne ikke så dagens lys allerede for hundrede år siden.