Historisk Tidsskrift, Bind 15. række, 2 (1987) 2

Festskrift til Vagn Dybdahl. Redigeret af Finn H. Lauridsen. Erhvervsarkivet, Århus, 1987. 477 s. Ill. 146,40 kr.

Hans Kryger Larsen

Naturligt nok er det erhvervshistoriske perspektiv dominerende i dette festskrift i anledning af rigsarkivar Vagn Dybdahls 65 års dag. Flertallet af de ialt 22 artikler behandler sociale, politiske og økonomiske sider heraf, med tidsmæssigt tyngdepunkt i sidste tredjedel af forrige århundrede og begyndelsen af dette, og med en overvægt på de tertiære erhverv, kildenære undersøgelser over handel, organisationer og samspillet mellem lovgivning, administration og erhvervene. Et fåtal beskæftiger sig med industri, ingen med landbruget. Som sådan afspejler indholdet meget godt den forskningsindsats, der har rod i Dybdahls eget virke ved opbygningen af Erhvervsarkivet, og iøvrigt også — som det fremgår af Erik Korr Johansens artikel i bogen - arkivets materialemæssige tyngdepunkt, hvor handelsarkiver, der generelt ligger længere tilbage i tiden end industri- og håndværksarkiver, sammen med arkiver fra pengevæsen, forsikring og anden forretningsservice, er relativt talrigest.

Netop fra en tidligere periode kommer handelshistoriske bidrag fra Henrik Vedel-Smith og Finn Lauridsen. Med afsæt i enkeltstående kilder, hoved- og kopibøger, beskrives handelspraksis hos hhv. et Nakskov-købmandshus i slutningen af 1700-tallet og en blandet landhandel på Thyholm i det 19. århundredes begyndelse; et tydeligvis mere bærekraftigt kildemateriale giver Ole Degn mulighed for i sin artikel at måle omfanget af det århusianske bidrag til den danske skibsfart i midten af det 17. århundrede. I sin artikel om flådemagt og protektionisme behandler Henrik Becker-Christensen en side af merkantilismens magt- og erhvervspolitiske foranstaltninger: defensionsskibsordningen, og belyser, hvorledes den gradvis ændrede karakter som politisk instrument. Forskellige sider af prisregulering og konkurrenceforhold i handel og næring tages op af Jørgen Fink i en organisationshistorisk artikel om den nye lavsbevægelse indenfor byggefagene i begyndelsen af århundredet, af Inger Dubeck i en retshistorisk gennemgang af konkurrencerettens udvikling i Danmark, af Birgit Nuchel Thomsen i en analyse af erhvervsorganisationers indflydelse på lovgivningsarbejdet, med eksempel i prisaftaleloven af 1931, og af Lise Østerborg, der forfølger sider af patentvæsenet under 2. Verdenskrig og retsopgøret efter besættelsen.

Lægestandens forhold behandler Knud Holch Andersen i et socialhistorisk billede af en jysk lægepraksis i begyndelsen af århundredet, mens Erik Strange Petersen tager sig af de konflikter mellem lægestand og sygekassebevægelsen, der omkring århundredskiftet indvarslede det moderne forhold mellem de to parter i den primære sundhedstjeneste.

Som berørt ovenfor indeholder festskriftet kun få bidrag til industriens og
håndværkets historie. Udover et par biografiske skitser over Kaspar Rostrup og

Side 417

J.C. Jacobsen af Henrik Fode, hhv. Kristof Glamann, behandles forholdene i tændstikindustrien op til tændstikloven af 1874 i detaljer af Ib Gejl; H.C. Johansens mere problemstyrede bidrag tager et aktuelt forskningsemne op, de multi- eller transnationale selskabers udvikling før 1914, og placerer Danmark ind på landkortet. - Titlen på Per Bojes indlæg, Virksomhedshistorie uden virksomhedsregnskaber,vækker forhåbning om for et øjeblik at slippe arkivalierne af syne, men refererer nu til forfatterens tidligere bog om Thomas B. Thrige, hvis resultater vedr. virksomhedens økonomiske udvikling kan berigtiges ved hjælp af nogle af firmaets netop genfundne statusbøger.

Således kommer Festskrift til Vagn Dybdahl landet og tiden rundt i arkivnære studier med respekt for detaljen; en undtagelse repræsenterer Bjarne Hastrups tour de force over 'den skandinaviske udviklingsmodel i historisk belysning', der slet ikke tynges af kildehenvisninger - og så savner man dem jo alligevel.

Annegrete Dybdahl har udarbejdet en bibliografi over Dybdahls omfattende og
mangesidige forfatterskab.