Historisk Tidsskrift, Bind 15. række, 1 (1986) 2

Ole Nørgaard, Søren Riishøj og Henrik Scriver (red.): Østeuropa. En politisk-økonomisk introduktion. Aarhus, SP Forlag, 1985. 437 s. Ill. 197 kr.

Bent Jensen

Side 413

Der er tale om en ny udgave af en bog med samme titel, som Nørgaard og Riishøj redigerede i 1978. (Se anm. i Historisk Tidskrift Bd. 80, s. 592-593). I forhold til førsteudgaven er der foretaget en række ændringer. Albanien, der ikke blev omtalt i 1978-udgaven, er nu med; Tjekkoslovakiet, Ungarn og Rumænien er i den ny udgave behandlet af nye forfattere: afsnittet om Sovjetunionen har fået en medforfatter, der tager sig af kulturen; og bogen rundes af med et afsnit, hvor de økonomiske problemer i de socialistiske lande sammenlignes med de økonomiske prolemer i de højtudviklede kapitalistiske lande.

De enkelte afsnit fremtræder noget uensartet, hvilket redaktørerne i øvrigt selv er opmærksomme på. De mange forfattere har forskellig faglig baggrund. Mens afsnittet om Sovjetunionen således er mere akademisk præget, er f.eks. afsnittet om Tjekkoslovakiet holdt i en mere journalistisk stil. Nogle af forfatterne giver en

Side 414

forholdsvis fyldig historisk baggrund for beskrivelsen af de aktuelle spørgsmål, mens andre nøjes med en kort skitse. Det afgørende er imidlertid, at alle afsnittene giver god og lødig information om Sovjetunionen og de østeuropæiske lande. Hvert afsnit er forsynet med en litteraturliste, der godt kunne have været noget fyldigere.

Bogen er udsendt på et forlag med nær tilknytning til Socialistisk Folkeparti, og fælles for alle forfatterne er vistnok, at de på en eller anden måde opfatter sig som socialister - dog uden at være enige om, »hvilke værdier der er og bør være grundlæggende i et socialistisk system« (forordet). De er dog enige om, at Sovjetunionen og de østeuropæiske lande er socialistiske. Alt i alt repræsenterer den ny udgave et fremskridt på flere områder i forhold til 1978-udgaven. De nye forfattere har været en kvalitativ gevinst. Det introducerende afsnit om forskellige opfattelser af og forskningstilgange til studiet af Sovjetunionen og Østeuropa er strammere og mere afklaret end førsteudgavens. Den sovjetiske selvforståelse, der i så høj grad prægede afsnittet om Sovjetunionen, er veget for en langt mere nuanceret og realistisk beskrivelse. Flere af forfatterne synes dog fortsat at tage det for givet, at marxismen-leninismen i sit væsen er demokratisk, og at det er »historiske byrder« og bureaukratisk træghed, som forhindrer demokratiet i at springe ud og økonomien i at fungere bedre. I den russisk/sovjetiske udvikling nævnes Februarrevolutionen slet ikke, ligesom Lenins betydning for udviklingen siden bolsjevikkernes magtovertagelse mærkeligt nok lades überørt.

Redaktørerne burde have ofret noget mere på korrekturlæsningen og indskærpet
en klar og umisforståelig tegnsætning i alle afsnit. Som der er nu (s. 159),
bliver en stakkels tjekkisk dame tilsyneladende kvalt efter Dubceks forår!