Historisk Tidsskrift, Bind 15. række, 1 (1986) 2

Flensburg 700 Jahre Stadt - eine Festschrift. Bd. III. Herausgegeben von der Stadt Flensburg. Schriften der Gesellschaft für Flensburger Stadtgeschichte, Nr. 36. Flensburg 1984. 438 + 304 s. Ill. DM 78,50.

Bjørn Poulsen

Side 376

Flensborg kunne 1984 fejre byjubilæum. 1284 29/12 gav hertug Valdemar Eriksen af Sønderjylland byen dens privilegier. 700-året markeredes bl.a. med en række bogudsendelser - fra såvel dansk som tysk side. Symptomatisk for de sidste årtiers fordragelighed i grænsekampen blev det største af disse værker til i samarbejde mellem danske og tyske.

Redaktionen af skriftet er foretaget af den aktive Flensburger Arbeitskreis for StadtundRegionalforschung og Studieafdelingen ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig. Bidragene i værkets første del spænder virkelig over hele byens historie. Højmiddelalderen er vel behandlet. Den fine kender af Flensborgs stadsret, byens arkivar H. F. Schutt, indleder med at sætte stadsretten ind i den tidsmæssige sammenhæng. E. Hoffmann foretager en gennemgang af den ældste byhistorie -

Side 377

hvor manglen på arkæologiske undersøgelser er udtalt. I visse bidrag til værket mærkes den nationale modsætning i grænsebyen knapt. Det gælder således for tre bidrag til 18. århundredes historie. L. N. Henningsen demonstrerer samspillet mellem kornpriser og markedsforhold i 'den store verden' og i Flensborg. 0. Ventegodt giver en indgående skildring af byens handelsflåde. I sin behandling af forbindelsen Flensborg-Trondhjem peger K. Sprauten på en årsag til den flensborgskekøbmands succes. Han repræsenterede en asketisk, rationel mennesketype,næsten en illustration til Max Webers 'protestantiske etik'. Spændingen dansk-tysk er dog et tema hos mange af forfatterne, f.eks. i fremstillingen af arbejderhistorie og partihistorie. Helt tydeligt er problemstillingen defineret i en række bidrag, der søger at skildre udviklingen inden for danskheden. Et par forskere resumerer allerede fremlagte danske undersøgelser på dette område, men der er også nye bidrag som J. Runges oversigt over den Danske Kirke i Flensborgs historie. Festskriftets andet bind indeholder bidrag, der belyser byens nuværende funktioner. Værket er en ambitiøs, omend noget tung, gave til de jubilerende borgere.