Historisk Tidsskrift, Bind 15. række, 1 (1986) 2

Jens Christensen: »Landbostatistik. Håndbog i dansk landbohistorisk statistik 1830-1900«. Landbohistorisk Selskab 1985. 284 s. 148 kr.

Torben Hansgaard

Side 406

Enhver, der arbejder med nyere dansk historie, ved hvor vanskeligt det kan være at finde statistiske oplysninger, når man går tilbage i det nittende århundrede. Det er derfor et prisværdigt initiativ at Landbohistorisk Selskab har ladet udarbejde denne håndbog. »Landbostatistik« omfatter dog kun den del af århundredet, hvor der foreligger statistisk materiale fra officiel side, nemlig fra Tabelkommissionens oprettelse (1834) og frem til 1900. Den sidste afgrænsning begrundes med, at der herefter foreligger flere specialstatistikker vedrørende landbrugsforhold.

Bogens indhold består foruden et indledende kapitel, der omtaler formål og opbygning, af en række afsnit, som strækker sig fra naturforhold over produktions - og afsætningsmuligheder til de sociale forhold i landbosamfundet, dette taget i bredeste forstand. I de enkelte afsnit præsenteres først de vigtigste tal fra den officielle statistik; derpå gennemgås mulighederne for at finde supplerende statistiske oplysninger, f.eks. fra betænkninger eller fagbøger. I en række tilfælde har forfatteren, Jens Christensen, givet værdifulde kildekritiske oplysninger om materialets karakter. Endelig afsluttes der med en omtale af hvilke arkivalier, der ligger bag de publicerede tal, samt hvor og i hvilket omfang dette materiale stadig findes.

»Landbostatistik« må betegnes som en uundværlig håndbog for alle, der arbejder med periodens historie. Nok kan de enkelte tabeller synes tætte og ind imellem lidt uoverskuelige, men oplysningerne om landboforholdene er langt mere omfattende end dem, man f.eks. finder i Gyldendals »Danmarks historie«, bd. 9 (1985), der til gengæld har den fordel, at tallene er ført helt frem til nutiden. Bogen afspejler imidlertid også problemerne med at fremskaffe statistisk materiale.Først når det offentlige - som oftest i forbindelse med et lovgivningsinitiativ - skulle have indseende med eller indflydelse på et område, opstod behovet for statistisk materiale; og de fremkomne tal, som bogen gengiver, er derfor overvejende på landsplan. Historikeren med interesse for de regionale variationer

Side 407

og lokalhistorikeren må derfor fortsat dykke ned i det oprindelige materiale, men
via »Landbostatistik« kan dette nu gøres hurtigere og sikrere.

Bogen rummer en omfattende litteraturliste over periodens litteratur, herunder en række publicerede undersøgelser i samtidige tidsskrifter, som man ikke uden videre løber ind i eller måske ville overse, samt en række studenterspecialer. Et par stykker af disse er dog siden udkommet i artikel- eller bogform uden at det er anført i litteraturlisten. Det gælder bl.a. Eva Aukens og Søren Ehlers arbejder, begge fra 1983.

I forordet til »Landbostatistik« hedder det, at bogen er et første skridt på vejen til en statistisk kortlægning af landbosamfundets økonomiske og sociale forhold i de forrige århundreder. Man må håbe at erfaringerne med det foreliggende arbejde ikke har virket mere afskrækkende end at forfatteren, eventuelt i samarbejde med andre, tør gå i gang med den ulige vanskeligere opgave: at tilvejebringe et pålideligt statistisk grundlag for det syttende og attende rhundredes i Danmark!