Historisk Tidsskrift, Bind 15. række, 1 (1986) 2

Festskrift til Thelma Jexlev. Fromhed og verdslighed i middelalder og renaissance. Redaktion: Ebba Waaben, Kirsten Bendixen, Grethe Jacobsen, Kirsten Jexlev og Marianne Johansen. Odense Universitetsforlag, 1985. 268 s. 195,20 kr.

Esben Albrectsen

Side 377

Dette festskrift indeholder 23 korte bidrag fordelt på hovedgrupperne »fromhedsliv i middelalderen«, »verdsligt liv i 1500-1600-tallet« og »italienske studier«. Af dem står den sidste afdeling svagest fordi velkendte emner her lidt for ofte behandles uden at der kommer noget egentlig nyt ud af det, men bogen indeholder som helhed flere gode afhandlinger end der er plads til at omtale. Jeg finder grund til i den første afdeling at fremhæve Beginer i Danmark af Marianne Johansen der her for første gang registrerer forekomsten af disse enlige kvinder som levede sammen i fromhed, kyskhed og fattigdom - og dog ikke var nonner. Kirsten Bendixens Danske middelaldermønter med kristne motiver er et tankevækkende forsøg på i en række tilfælde at knytte forbindelse mellem mønternes udsmykning og den almindelige kirkepolitiske udvikling i tidlig middelalder. I den anden gruppe tegner Karen Hjorth et alsidigt billede af storkøbmanden, borgmester og tolder i Helsingør Sander Lejel, mens Birgitte Dedenroth-Schou i Dansk handel på Narva i 1500-tallet fremdrager de ret mislykkede forsøg danske købmænd gjorde på at tage konkurrencen op med hollændere og hanseater i Ruslandshandelen. Et knirkende emne som godsejernes påtalepligt og sagefaldsret i 1660'erne får liv i Birgit Løgstrups gribende fortælling om Boel Jensdatter der kom for skarpretteren dømt for at have ombragt sit barn. Særprægede franske rødstrømper i midten af det 17. århundrede og en heller ikke just kedelig dronning er endelig emnet for en klog og elegant opsats af Kirsten-Elizabeth Høgsbro, Dronning Kristina af Sverige og preciøserne.

Som mangeårig medarbejder ved Diplomatarium Danicum og Gammeldanske
Diplomer og nu Rigsarkivets specialist i de ældste arkiver hører Thelma Jexlev til
de »skriftkloge«. Et blik på hendes bibliografi, udarbejdet af Kirsten Jexlev, viser

Side 378

at hun som udgiver, historiker og arkivar har delt ud af sin viden og kunnen ligesom det også afspejles i adskillige andre bidrag til festskriftet. Dette er helt kvinders værk, idet dog mænd er tilstået adgang til Tabula Gratulatoria. Det er heldigt, for der er ingen grund til at de ikke skal deltage i hyldesten.