Historisk Tidsskrift, Bind 15. række, 1 (1986) 1

Johan Hvidtfeldt: Fra kapitulationsdagene 1945. - Wehrmachtbefehlshaber Danemark Kriegstagebuch. Rigsarkivet. Kbh., Gad, 1985. 128 s., ill. 134,20 kr.

Hans Kirchhoff

Side 219

Rigsarkivet fejrede 40-året for Danmarks befrielse med udsendelse af en smuk publikation, der rummer en artikel af Johan Hvidtfeldt om kapitulationen i maj 1945 set fra den tyske overkommandos synsvinkel, og som aftrykker dele af Wehrmachtbefehlshabers tjenestlige krigsdagbog fra 20. april til 26. maj 1945, heraf perioden 30.4.—10.5. in toto.

Publikationen er tænkt som en hyldest til den afdøde rigsarkivars virke som historiker. Men det er et spørgsmål om ikke Hvidtfeldt havde været bedre tjent med at manuskriptet var forblevet i arkiverne. Det stammer fra 1967/68, har for store afsnits vedkommende karakter af dokumentkompilation, og er ganske uproblematiseret. For læsere med adgang til f.eks. Reimer Hansens Das Ende des Dritten Reiches (1966), Ulf Torells disputats om de svensk-danske forbindelser 1943-45 (1973), Jørgen Barfods bog om modstandsbevægelsen på Bornholm (1976), og som har kendskab til G.F. Duckwitz' beretning om Hamburgs kapitulation via kaptajn Schjødt-Eriksens erindringer (1977) vil der ikke være meget nyt at hente. Og det tyske OKW-materiale, der er en af artiklens støttepiller, og som fremlagt i 1960'erne ville have været en nyhed, er nu kendt og benyttet i mange sammenhænge. Det hele virker noget bedaget. Udgiverne, Erik Gøbel og H.C. Bjerg, har åbenbart følt det samme, for de fremhæver artiklens »historiografiske« betydning. Det turde være et noget søgt alibi.

Det er også lidt vanskeligt at se nytten af at aftrykke Wehrmachtbefehlshabers
krigsdagbog. Den vil primært interessere eksperten, der kan dechiffrere den

Side 220

militære terminologi og sætte de enkelte indførelser ind i en meningsfuld kronologisk og tematisk sammenhæng - og eksperten vil formentlig foretrække originalen på Rigsarkivet fremfor det publicerede udvalg. For den interesserede lægmand vil store dele være det rene militære volapyk. Her savner man stærkt en løbende læservejledning. Vigtige oplysninger om militærpolitikken på topniveau findes i nogle af bilagene. Billedmaterialet er fyldigt, overvejende ukendt - og fremragende.