Historisk Tidsskrift, Bind 14. række, 6 (1985) 2

Kvinder i middelalderen. Symposieforedrag, Københavns Universitet, 1982. Kbh., Den danske historiske Forening, 1983. 78 s. 50 kr. (40 for medlemmer).

Bente Rosenbeck

Side 366

Den middelalderlige kvindeforskning har en lang tradition bag sig med en række møder, som siden 1978 har samlet europæiske og nordiske deltagere. Initiativtagernetil det danske møde har forsøgt at formidle noget af den forskning, som gennem årene er blevet præsenteret i en nordisk sammenhæng til et bredere dansk publikum. Det er en god ide, som siden er blevet til en fast tradition med årlige møder, og som her følges op af denne udgivelse. Foredragene foreligger enten i deres helhed eller som et resumé, hvilket gør bogen lidt uhomogen. Men

Side 367

også de mere kortfattede resumeer kan være med til at formidle resultater fra en
forskningsproces, som endnu ikke er afsluttet men undervejs, eller hvis resultater
publiceres andetsteds.

Udforskningen af kvinders liv i middelalderen har mere end anden kvindeforskning været tværfagligt orienteret, hvilket også skyldes det meget sparsomme kildemateriale. Blandt bidragyderne er foruden historikere en litterat, en antropolog og en teolog. Lise Præstgaard Andersen har en helt personlig tilgangsvinkel til sit indlæg, som er en slags kommentar til hendes bog »Skjoldmøer« — en kvindemyte fra 1982. Det lykkes hende at gøre skjoldmømotivet både personligt og nutidigt. Vi præsenteres for den kildemæssigt vanskelige situation forskeren står i i arbejdet med kvinder i vikingetiden (Ingeborg Andersen), mens Inger Margrethe Jensen redegør for landskabslovene som kilde til kvinders stilling. Den historiske empiriske forskning som præsenteres, berører især kvindearbejdet men i forskellige perioder. Ud over empiri findes en enkelt længere teoretisk artikel. Susan Reynolds Whyte fremlægger en række antropologiske teorier omkring forholdet privat-offentlig, samt omkring det økonomiske system og kønssystemet, teorier som bliver meget brugt indenfor kvindeforskningen.

Det er en lille, men nyttig og varieret publikation Den danske historiske
Forening her har været med til at udgive.