Historisk Tidsskrift, Bind 14. række, 6 (1985) 1

Rudi Thomsen: Oldtidens Kina. Stat, samfund, kultur. Kbh., Det Schønbergske Forlag, 1983. 212 s. Ill. Kr. 149,50.

Joan Hornby

Side 175

Siden Den kinesiske Folkerepubliks oprettelse i 1949 er aktiviteten på det
arkæologiske felt steget så voldsomt, at arkæologien ofte betegnes som Kinas nye,
nationale videnskab. Det omfattende materiale, som til stadighed fremdrages,

Side 176

giver løbende anledning til nyfortolkninger af fortiden og til en revision af landets tidlige historie. F.eks. synes udgravninger nu at bekræfte, at Xia-dynastiet - Kinas første dynasti ifølge den traditionelle kronologi — som i det mindste af vestlige forskere hidtil er blevet anset for legendarisk, alligevel skal betragtes som indledning til den historiske tid i perioden henimod år 1600 f.v.t. Som et andet markant eksempel kan nævnes de store fund af bl.a. en hel hæropstilling af legemsstore lerkrigere og -heste, som i disse år er under udgravning inden for den første kejsers mausolæum i nærheden af byen Xi'an. Materiale herfra er nu i færd med at kaste nyt lys over Qin-dynastiets (221-207 f.v.t.) kortvarige, men epokegørende periode, da grundlaget for det kinesiske enhedsrige blev skabt.

»Oldtidens Kina« er blevet til i forlængelse af Aschehougs Verdenshistorie bd. 2, hvori Rudi Thomsen, professor i oldtidens historie ved Århus Universitet, behandler perioden 1200-200 f.v.t. og her også medtager et afsnit om Kina. I den foreliggende bog er dette afsnit blevet udbygget og uddybet, således at der nu også på dansk foreligger en »up-to-date« fremstilling af Kinas oldtid fra stenalderen og frem til og med Han-dynastiet (206 f.v.t.-220 e.v.t.), hvorunder det kinesiske kejserrige blev konsolideret.

Bogen bygger på de nyere vestlige hovedværker om Kinas tidlige historie. Den focuserer overvejende på landets politiske og økonomiske historie, medens eksempelvis åndshistorien, som spiller en særdeles væsentlig rolle for forståelsen af en fremmed kultur som den kinesiske, kun berøres kort. Men ser man bort herfra, er der tale om en grundig, velskrevet og klart disponeret fremstilling opdelt i mange overskuelige kapitler, som uden tvivl vil være til stor hjælp for den, der ønsker at stifte nøjere bekendtskab med Kinas tidlige historie. Til overskueligheden bidrager også et par kronologiske oversigter og flere udmærkede kort. Dog har Rudi Thomsen ved transskriptionen af de kinesiske navne valgt at benytte det gamle Wade-Giles-system frem for pinyin-systemet, som kineserne selv bruger, og som i de senere år er blevet almindeligt udbredt i Vesten. Bogen er smukt trykt og forsynet med en snes fine farvefotografier, hvoraf flere viser eksempler på de enestående genstande, som er fremdraget under de seneste års arkæologiske udgravninger.

Der er tale om en god, populær fremstilling af oldtidens Kina. Selvom der for fagfolk, som beskæftiger sig med Kinas historie, næppe vil være meget nyt at hente, er bogen glimrende sorn en introduktion til Kinas historie, og den vil utvivlsomt også egne sig fortræffeligt til undervisningsbrug.