Historisk Tidsskrift, Bind 14. række, 6 (1985) 1

William W. Boyer: America's Virgin Islands. A History of Human Rights and Wrongs. Durham, N. C, Carolina Academic Press, 1983. 418 s. Ill.

Peter Hoxcer Jensen

Side 188

William W. Boyer er professor i offentlig administration ved University of Delaware og er med mange års erfaring fra 3. verdens lande og en betydelig videnskabelig produktion bag sig en internationalt anerkendt samfundsforsker. Professor Boyer skrev i 1949 sin master's thesis over emnet Civil Liberties in the Virgin Islands oj the United States 1917-1949, beskæftigede sig en lang tid med andre emner, men vendte for nogle år siden tilbage til øerne for at skrive, hvad forfatteren selv kalder en »history of the Islands from the time of their discovery by Columbus in 1493 to the present, but with emphasis on the American period since 1917«. Den foreliggende bog er resultatet af dette arbejde.

Lad det være sagt straks: På sine mere end 400 sider når America's Virgin Islands om ved utroligt meget; den er spændende og inspirerende skrevet og virker ikke mindst ved sin tilgangsvinkel - at se nutiden i lyset af fortiden - stærkt engagerende. Knap en tredjedel af bogen bruges til en gennemgang af, hvad Boyer med et populært udtryk kalder »roots«, nemlig øernes historie og udvikling frem til 1917 — hvilket må siges at være en ganske rimelig fordeling i betragtning af, at forfatteren ud fra nutidsperspektivet har valgt at lægge hovedvægten på den periode, hvor øerne har været under amerikansk styre. Afsnittet om tiden før 1917 bringer intet nyt for danske læsere, men det fremstår absolut som en af de bedre sammenskrivninger af periodens historie på engelsk. De sidste godt to tredjedele af bogen bringer til gengæld en særdeles nyttig og tiltrængt oversigt over øernes politiske og økonomiske udvikling fra 1917 og frem til begyndelsen af 1980erne. Udgangspunktet er her, at den amerikanske overtagelse af Dansk Vestindien ikke reelt ændrede ved øernes status som koloni. De store løfter og forventninger fra 1917 om politisk medbestemmelse og anstændige levevilkår for den store masse af befolkningen forblev i mangt og meget uindfriede, indtil Fidel Castros magtovertagelse på Cuba i 1959 fik den amerikanske turiststrøm til at søge mod St. Thomas, St. Croix og St. Jan og således bidrog til et kraftigt økonomisk opsving. Men kun gennem en iang og sejg kamp fik øernes indbyggere efterhånden indflydelse på egne anliggender. Om selvbestemmelsen vil føre over i uafhængighed eller i øernes optagelse i Unionen som ligeværdig stat - i stedet for den nuværende territoriale status — får fremtiden afgøre. Bogens argumentation og løbende konklusioner er her særdeles tankevækkende.

Bogens største svaghed set fra et historikersynspunkt er, at den praktisk taget ikke bygger på utrykt kildemateriale endsige inddrager andet end engelsksproget litteratur. Dansk kildemateriale er ikke inddraget, bl.a. med begrundelse i en påstand om, at alle kontroversielle arkivalier skulle være blevet »udrenset« fra Rigsarkivets hylder(!). Hovedkilderne til øernes historie efter 1917 består følgelig af New York Times og St. Croix Avis. Her, hvor forfatteren sprogligt og kulturelt er på »hjemmebane«, havde en mere alsidig kilderepræsentation i hvert fald været mulig.

Sammenfattende må America's Virgin Islands karakteriseres - ikke som en
historisk, men som en værdifuld politisk-videnskabelig fremstilling af de tidligere
dansk vestindiske øers historie og som den mest inspirerende nyere oversigt over

Side 189

perioden efter 1917. Med de nævnte forbehold kan bogen på denne baggrund
bestemt anbefales som en udmærket indføring til et herhjemme alt for overset
emne.