Historisk Tidsskrift, Bind 14. række, 6 (1985) 1

Inger Vej Nielsen: The Dahlerus Mission. Odense University Press, 1984. 67 s.

Kay Lundgreen-Nielsen

Side 196

Bogen behandler den svenske forretningsmand Birger JJahlerus' mæglingsforsøg sommeren 1939 på at afværge en europæisk storkrig. Han var Gorings ven og påtog sig at viderebringe tyske og engelske synspunkter uden om de normale diplomatiske kanaler. Forf. kalder beskedent sit bidrag »my little story«, og her må man give hende ret.

Det er en let ændret version af en amerikansk MA afhandling (thesis) fra 1972. Man må undre sig noget over emnet. Denne mæglingsvirksomhed ville have haft sin naturlige plads i en biografi over Dahlerus. Men det er der ikke tale om. Emnet ses udelukkende som et bidrag til belysning af udbruddet af Anden Verdenskrig. Og her må det siges, at denne episode er aldeles übetydelig - hvilket forf. også selv nævner i konklusionen. Det ville derfor have været rimeligt, om episoden var blevet sat ind i den større ramme, hvori den udspilles. Men der ses ingen analyser af stormagternes motiver og interesser i 1939. Bogen består udelukkende af en meget detaljeret og kronologisk fremadskridende redegørelse for Dahlerus' møder med tyskerne og englænderne. Et af problemerne ved bogen er, at forf. ved den langt senere udgivelse ikke har inddraget den megen litteratur

Side 197

om den tyske og især om den engelske politik, der netop er udkommet efter 1972. Hendes kildegrundlag er alene de trykte dokumenter. Det er her værd at erindre, at de trykte engelske akter er uden de meget værdifulde kommentarer fra embedsmændene. Hun nævner intet om, at hun har forsøgt at få adgang til svensk materiale, selv om hun enkelte gange strejfer problemet om den svenske regerings forhold til Dahlerus.

Mærkeligt nok underkastes hovedkilden, Dahlerus' egen version efter krigen, ingen nøjere undersøgelse. Det bliver kun til spredte bemærkninger, der bestemt ikke øger tilliden til den. Man må give forf. ret i hovedkonklusionen, nemlig at Goring bare brugte sin ven til at så splid mellem englænderne og polakkerne, samt at englænderne ingen tillid havde til Dahlerus' person. Men derved bliver hele episoden jo også ret uinteressant. Interessemodsætningerne mellem Tyskland og England var ganske enkelt for store til, at en mægling kunne lykkes. Anden Verdenskrig udbrød ikke på grund af fejltagelser i parternes opfattelser af hinanden. Den engelske ledelse sommeren 1939 havde erkendt, hvad Hitlers mål var, og at de var uakceptable. Herved kunne en enkelt mands sidste-minutmægling intet ændre. Mest interessant i bogen er måske de få lys, der kastes over Dahlerus' tvivlsomme karakter, både i privatlivet og politisk.