Historisk Tidsskrift, Bind 14. række, 6 (1985) 1

Frank Jørgensen og Morten Westrup: Dansk Centraladministration indtil 1848. Kbh., Dansk Historisk Fællesforening, 1982. 197 s. Ill. 109,80 kr.

Birgit Bjerre Jensen

Side 168

I rækken af Dansk Historisk Fællesforenings håndbøger foreligger nu en særdeles nyttig beskrivelse af dansk centraladministration frem til 1848. Frank Jørgensen og Morten Westrup, to af Rigsarkivets kyndigste specialister på dette område, har delt opgaven mellem sig, således at Frank Jørgensen behandler de instanser, der administrerede rigets immaterielle forhold, d.v.s. Danske og Tyske Kancelli og udenrigsforvaltningen, mens Morten Westrup tager sig af de instanser, der forvaltede de materielle forhold, d.v.s. Kammer- og finansforvaltningen. Frank Jørgensen beskriver desuden ret kortfattet den landmilitære centraladministration, mens Morten Westrup lige så kortfattet beskriver den sømilitære centraladministration. Fremstillingen indledes med værdifulde redegørelser for begrebet »centraladministration«, for statsforvaltningens geografiske udbredelse og for de mere overordnede principper for det danske statsstyre.

Side 169

Bogen må hilses velkommen af alle, der interesserer sig for studiet af ældre dansk historie, fordi den i overskuelig form giver den første sammenhængende skildring af centraladministrationens opbygning fra de ældste tider indtil enevældens ophør. Fremstillingen er desuden arkivorienteret, således at den indeholder beskrivelser af de vigtigste af de administrative myndigheders efterladte arkivalier og fortegnelser over Rigsarkivets registraturer og hjælpemidler og over relevant litteratur. Fremstillingen er ikke letlæselig, hvad ingen kan forvente, når så omfattende et emne skal behandles på mindre end 200 sider, men den er uvurderlig som håndbog, og den er et skridt frem mod det flerbindsværk indeholdende dybtgående studier af det danske riges administrative apparat, som den danske forskerverden stadig savner.