Historisk Tidsskrift, Bind 14. række, 6 (1985) 1

Der nationale Gegensatz/De nationale modsætninger. Kilder til den dansk-tyske grænseregions historie, bd. I, ved Henrik Fangel, Erich Hoffmann, Hans A. Jacobsen, Alexander Scharff. Udgivet af Institut fur Regionale Forschung und Information irn Deutschen Grenzverein og Institut for Grænseregions forskning. Flensborg 1984. 252 s. 55 kr.

H. V. Gregersen

Side 184

Som titlen oplyser, er der tale om en fælles dansk-tysk kildeudgivelse, foretaget af Kieler-professorerne A. Scharff og E. Hoffmann sammen med de danske gymnasielektorer Henrik Fangel og Hans A.Jacobsen. På dansk side står Institut for Grænseregionsforskning i Åbenrå for udgivelse og distribution. Publikationen er 1. bd., omhandlende de nationale modsætninger 1800-1864, af i alt fire planlagte, af hvilke et bind om »Påskeblæsten i 1933«, udgivet af Peter Hopp, Kiel, og Carsten Mogensen, nu Luxembourg, også foreligger.

Det er vor tids gode grænselandsklima, affødt af atom tidsalderens forståelse for betydning af en afspænding, der er baggrunden for den påtænkte række af kildeudgivelser, hvis udarbejdelse har fundet sted, altimens en københavnsk universitetslektor i sin disputats har udtrykt uvished, om danskerne »efter afgørelsen i 1972« har en fremtid som folk! Slig pessimisme hersker almindeligvis ikke i grænselandet, hvor man både kender til front og bro, og hensigten med den

Side 185

foreliggende publikation er netop at bygge bro ved at fremlægge et materiale til belysning af danske og tyske opfattelser af den fælles fortid. Det er især perioder med kollissionskurs, der er i publikationsrækkens søgelys, i herværende tilfælde kilder tii belysning af det alt i alt fjendtlige forhold, der i det 19. århundrede herskede mellem dansk og tysk i grænselandet.

I alt er der gengivet 90 kildesteder, fordelt på femten emner. Det siger sig selv, at en sådan publikation ikke kan være fyldestgørende for en videnskabelig behandling af perioden, selv om faghistorikeren og navnlig den historiestuderende nok vil kunne hente inspiration i det noteapparat, der følger de enkelte kilder. Sigtet med udgivelsen har først og fremmest været at levere et overskueligt materiale, der kan bruges inden for skoleundervisningen, på højskoler, seminarier og ved kurser, samt være til nytte for journalister, offentlige debattører og lign. Kilderne er bragt i original og i oversættelse, og det er sket i erkendelsen af, at ikke alle er så sprogligt funderede, at de undgår misforståelser, en kendsgerning, der nok i højere grad gælder for tyskere end for danskere. Den foreliggende publikation slutter sig således til det oprydningsarbejde, der blev indledt i 1950'erne af Troels Fink, Århus, og Alexander ScharfF, Kiel.