Historisk Tidsskrift, Bind 14. række, 5 (1984) 2

Festskrift til Kristof Glamann. Redigeret af Ole Feldbæk og Niels Thomsen. Odense Universitetsforlag, 1983. XXIV, 419 s. Ill. 244 kr.

Hans Kryger Larsen

Side 334

En kreds af fagfæller og tidligere kolleger fra hele Norden har ønsket at markere prof. Kristof Glamanns 60-årsdag med et festskrift. De godt en snes bidrag fra nordiske økonomiske historikere, som festskriftet indeholder, spænder nødvendigvis vidt og kan ikke samlet gøre krav på nogen anden karakteristik end den, der normalt er festskrifter - som genre betragtet - til del.

Naturligt nok - i betragtning af Glamanns egentlige forskningsindsats - ligger afhandlingernes emnemæssige tyngdepunkt på handelshistorien, og inden for dette felt særligt den merkantile udveksling mellem hinanden fjerntstående kulturkredse, og her ikke mindst dennes mere uhåndgribelige aspekter. I så henseende er Ole Justesens artikel om mulatltøbmanden Henrich Richter på

Side 335

Guldkysten i det 19. århundredes første tredjedel karakteristisk for synsvinklen. Den afroeuropæiske mellemhandler og foretager i de danske etablissementer på Guldkysten fremtræder ikke blot som en formidler mellem den europæiske og afrikanske kulturkreds, men som en person, hvis kommercielle karriere stod og faldt med tilstedeværelsen af en overgangszone mellem de to kulturer og en balance mellem disses politiske systemer.

Handelens og handelsmagtens forhold til den politiske magt er også temaet i Ladewig Petersens artikel om Skandinavien og de europæiske kapitalmarkeder 1550-1650; artiklen fortsætter tidligere studier over kongelige udlån og adelens gældsstiftelse og fremhæver handelskapitalens betydning for etableringen af den enevældige stat. Med mere begrænset og nutidigt perspektiv gennemfører Ove Hornby og Carl-Axel Nilsson en strigent analyse af den danske tankskibsflådes udvikling, og Ernst Soderlund giver en samlet vurdering af forretningsbankernes betydning for den svenske økonomiske udvikling fra 1850-1930. - I sit bidrag har Hans Chr. Johansen søgt at vurdere Østersøområdets forsyning med amerikanske varer i det 18. århundrede, mens et større, kontinentalt perspektiv ligger bag Artur Attmans opgørelse over ædelmetallernes rolle i verdenshandelen mellem vest og øst fra år 1000 til 1800, en vurdering af den vældige kapitaleksport, der i århundreder som en kontinuerlig strøm fra vest til øst udlignede Vesteuropas importoverskud i handelen med Østeuropa og Asien.

Her er lange linier, men som Niels Steensgaard anfører om interessen for den oversøiske historie i de sidste 20-30 år, bundet sammen af ønsket om at tilføje den ikke-europæiske dimension til det traditionelle eurocentriske billede. Det er helt i tråd hermed, at Benedicte Hjejle i sit bidrag til festskriftet afdækker Kiplings Mowglihistorier som en parabel om det britisk-indiske samfund efter Sepoyoprøret og inden imperiets opløsning og præsenterer forfatteren i overgangszonen mellem den indiske forestillingsverden, han var opdraget i, og den engelske imperialisme, han i udpræget grad blev talsmand for.