Historisk Tidsskrift, Bind 14. række, 5 (1984) 2

Coinage and Monetary Circulation in the Baltic Area c. 1350-c. 1500. Nordisk Numismatisk Årsskrift 1981. Kbh, Nationalmuseet, 1982. 274 s. Ill. 150 kr.

Herluf Nielsen

Side 343

Årgangen indeholder 13 af de 15 foredrag, der holdtes ved Den kgl. Mønt- og
Medaillesamlings 200 års jubilæum i 1981, samt et forbindende referat på engelsk
og dansk ved Jørgen Steen Jensen.

Der indledes med John Day's The Question of Money Contraction om størrelsen af møntomløbet i Europa fra 1325 til 1475, og hovedtesis på baggrund af engelske, franske og italienske kilder er den, at det samlede omløb af ædelmetal mindskedes med ca. 50% i det givne tidsrum. Årsagen kunne bl.a. være handelsunderskud i forhold til de nærøstlige lande. Rolf Sprandel betoner i Zahlungsstrome im hansisch-nordischen Raum de regionale forskelle i de disponible pengemængder og peger på Skånemarkedet, kongernes pantsættelser af riget for store summer, genindløsningen, kongedøtres medgift og kampen om hansestædernes privilegier op til freden i Stralsund 1370 som kildemateriale til bedømmelse af de omsatte og omsættelige pengemængder i Danmark.

To andre bidrag: G. Stefke, Silbergeldprobleme im westlichen Ostseeraum ca. 1380-1430 og Bernd Kluge, Die Wittenprågung in Mecklenburg/Pommern und ihr Anteil am Geldverkehr des Ostseeraumes behandler witten-møn\.tn (= 4 penning; første prægning 1365) og dens udbredelse, efterligningen af dem og opstillingen af

Side 344

en udmøntningskrolologi, i rimelig grad støttet på skriftlige kilder, møntrecesserneog Stralsunds Liber memorialis, og det har interesse, fordi hviden (witten) har spillet en væsentlig rolle i den tid, da danske udmøtninger ikke fandtes. De genoptoges som bekendt først i slutningen af dronning Margretes tid, for derefter at øges stærkt under Erik af Pommern, Kristoffer af Bayern og Kristian 1., dels som hvide under de to sidstnævnte i tilslutning til det nordtyske system, dels som kobbersterling under Erik af Pommern. Jørgen Steen Jensen gennemgår med Monetary Circulation in Denmark møntfundene fra 15.årh., suppleret med kirkegulvsfundene, og peger på lokale forskelle i omløbet, f.eks. tilstedeværelsen af de pommerske »Finkenaugen« på Bornholm, som nok i begyndelsen er blevet modtaget med mistro, jfr. at Jens Uf, høvedsmand på Bornholm, sender nogle af dem til kontrol i Danzig som værende sat i omløb derfra, men får det svar, at ingen vedtægt eksisterer for betaling i mønt, bortset fra »vore herrers mønt«, Hansisches Urkundenbuch IV nr. 597-98.

Kolbjørn Skaare og Brita Malmer belyser møntomløbet i Norge og Sydøstsverige, og Pakka Sarvas en hidtil ukendt Erik af Pommern sølvmønt, fundet i Tavastehus. Endvidere behandler tre polske forskere møntforhold i Pommern og den tyske ordensstat. Til det sidste slutter sig det estiske bidrag af Michail Nemirowitsch- Dantschenke (ved oplæser): Zur Datierung Estlåndischer Schatzfunde, hvori opstilles en kronologi for møntprægninger i Dorpat og i Reval, det sidste sted for ordensmesteren i Livland under den tyske orden, men møntomskriften lokker forfatteren til i sit Beilage 6 at tale om »des Livlåndischen Ordens«, og derfra går udtrykket videre til resuméerne.

Af en anden karakter er Svend Gissels Payment in Money and in Kind in Scandinavia, som gør rede for, hvornår man går fra landgilde i naturalier til landgilde i mønt, om man kan forklare årsagerne hertil, og diskuterer om landgildeangivelserne kan tolkes som tegn på en begyndende pengeøkonomi.

På s. 221-27 er 71 af de behandlede mønter afbildet, og bindet afsluttes med
årsberetninger fra de nordiske møntsamlinger.