Historisk Tidsskrift, Bind 14. række, 5 (1984) 2

Bent Jørgensen: Dansk stednavneleksikon. Jylland - sydlige del, Fyn med omliggende øer. Kbh., Gyldendal, 1983. 160 s. Ill. 99 kr.

Esben Albrectsen

Stednavnenes store værdi for historikerne skyldes som bekendt især at de er velegnede som data for bebyggelseshistoriske problemstillinger i ellers kildefattige perioder. Men stednavneforskning er ikke hver mands sag som den drives af en række specialister med særlig tilknytning til Institut for Navneforskning ved Københavns Universitet. Dette miljøs rige forskningsresultater er forudsætningen for nærværende håndbog der sammen med to tilsvarende, allerede foreliggende bind for det nordlige Jylland og øernest for Storebælt ønsker at blive den populære alfabetiske indføring i danske stednavne. Det er den også blevet. I en smuk typografi og et godt sprog oplyses om navnene på landsbyer og naturlokaliteter, købstæder, herregårde og slotte, men også på større områder som herreder og farvande, ja selv Danmark far en artikel.

I hver artikel meddeles navnets tidligst kendte form, og der gives en sproglig opstilling og oversættelse af de(t) led navnet består af. Hertil kommer forklaring på navnets betydning på tilblivelsestidspunktet, evt. suppleret med realoplysninger (Danmark, »Danskernes grænseskov«, sandsynligvis om grænsen mod saxerne i Holsten). Værdifulde er også en række tematiske artikler der indgår i den alfabetiske rækkefølge. Jeg nævner i flæng »datering af stednavne«, »marknavne« og »sted«. Alt virker ajourført (med er dog ikke at Frederiksgave nu igen hedder Hagenskov), præcist og lettilgængeligt. Det gælder også litteraturvejledningen for de videbegærlige. Bogen er populærvidenskab af bedste klasse.