Historisk Tidsskrift, Bind 14. række, 5 (1984) 2

Kaare Rubner Jørgensen: Det gælder din frihed. En film om Danmarks besættelse. Skrifter udgivet af Historisk Institut ved Københavns Universitet bind XIV. København, Den danske historiske Forening, 1982. 362 s. 93 kr.

Hans Kirchhoff

Side 367

Filmkritikken ved Københavns Universitet har taget et stort skridt fremad med publiceringen af Kaare Rubner Jørgensens omarbejdede konferensspeciale fra 1975. Forladt er den tidligere snævre og perspektivløse fokusering på billedsidens autencitetsproblematik til fordel for en bred præsentation af filmens ophavssituationog

Side 368

tionogen fin analyse af såvel lyd- som billedsiden med henblik på en samlet
vurdering af filmen som både levning og beretning.

Det gælder din frihed havde modstandsbevægelsen som sponsor. Filmen fik premiere i maj 1946, men var tænkt færdiggjort allerede i efteråret 1945. Riibner Jørgensen går ikke nærmere ind på spørgsmålet, men man bør vel se filmen som et klart led i agitationen op til skæbnevalget, den 30. oktober. Filmen blev ingen kassesucces. Måske hang det sammen med den voldsomme politiske kritik den løb ind i. Riibner Jørgensen bestemmer filmens tendens som klar højrenationalistisk, militaristisk og »systemfjendtlig«, altså som repræsentativ for de synspunkter vi finder i Dansk Samling og hos en Vilh. La Cour. Forfatteren påviser løbende forvrængninger, citatfusk, fejlplaceringer, rekonstruktioner og manipulation, og er meget tæt på at tale om historieforfalskning (s. 151). Han har således også svært ved at overbevise anmelderen om at besættelseshistorikeren overhovedet har noget at hente her som han ikke kan finde bedre andetsteds (s. 155 f). Til gengæld fremhæver Riibner Jørgensen e.m.m. med rette filmens blivende værdi som en afspejling af de stemninger og forventninger der prægede den borgerlige del af modstandsbevægelsen i befrielsesåret 1945/46. (At de to instruktører Theodor Christensen og Karl Roos kaldte sig kommunister og var medlemmer af DKP kan i denne forbindelse undre. Men det burde være nok så oplysende for rummeligheden i det kommunistiske standpunkt under og umiddelbart efter krigen). Riibner Jørgensen kalder Det gælder din frihed for myteskabende og mytebærende (s. 151). Med sin forræderianklage imod politikerne, sin oppustning af modstandsbevægelsens betydning, og sin fremhævelse af frihedskampen som hele folkets kamp - blev filmen et vigtigt led i bevidsthedsdannelsen omkring besættelsen. Også i denne sammenhæng har Riibner Jørgensens bog givet nye indsigter.