Historisk Tidsskrift, Bind 14. række, 5 (1984) 2

Bent Blüdnikow og Henrik Stevnsborg: København 1790. Billeder af dagliglivet. Kbh., C.A. Reitzels Forlag, 1983. 116 sider. 122 kr.

Anders Monrad Møller

Side 356

Blomstermaleren Claus Ditlev Fritzsch (1765-1841) efterlod sig en del tegninger, som ligger i Kobberstiksamlingen. Der er tale om mere eller mindre skitseprægede arbejder, hentet hjem efter direkte observation på københavnske gader og pladser. Udgiverne har grupperet materialet under hovedtitlerne: Arbejdet; De arbejdsløse og de fattige; Børn, familie og ægteskab samt Sikkerhed, fred og orden. Efter en kort indledning bringes som billedtekster udelukkende citater fra den københavnske politikammerrets arkivalier fra tiden omkring 1790 - forhørsreferater såvel som kendelser. Sigtet med udgivelsen siges ikke at være fremlæggelsen af et egentligt »videnskabeligt« arbejde, men blot et subjektivt bud på, hvorledes København omkring 1790 kan opleves på en ny måde med bistand fra et hidtil overset kildestof. I indledningen bemærkes også, at kombinationen af tekst og billede kan være diskutabel, »ja måske undertiden forekommer lidt søgt«.

Hermed er sådan set alting sagt. Tilføjes kunne vel, at undertitlen heller ikke forekommer ganske velanbragt, når samtlige Fritzsch's tegninger af helt anonyme personer absolut skal akkompagneres af strenge toner fra ordensmagten. Københavns indbyggere tilbragte vel ikke i den grad deres dagligdag i retten, og det er anmelderen en gåde, hvorfor f.eks. den pæne, mageligt hvilende unge mand på side 68 af udgivere såvel som politikammerret netop skal tildeles tre måneders fængsel for løsgængeri. Eller den vandbærende tjenestepige på side 94, som så besynderligt skal beskyldes for tyveriet af et tørklæde - med en spand i hver hånd!

Men, hvorom alting er; hidtil ukendte billeder af dagligdagen i 1700-tallet er

Side 357

altid velkomne, selvom udgiverne ret beset ikke rigtig har vidst, hvad de skulle
stille op med dem. Et par stykker af blomstermalerens gadescener vil nok for
fremtiden glide ind i billedredaktørernes standardrepertoire.