Historisk Tidsskrift, Bind 14. række, 4 (1983) 1

M.-L. Pelus: Wolter von Holsten, Marchand lubeckois dans la seconde moité du seiziéme siécle. Collection de l'Ecole Normale Supérieure de Jeunes Filles 15 (= Quellen und Darstellungen zur Hansischen Geschichte N. F. XXV). Paris, E.N.S.J.F., 1981. 609 s., ill.; pris uoplyst.

E. Ladewig Petersen

Marie-Louise Pelus' store 'thése du troisiéme cycle' hviler på et meget omfattende kildemateriale fra nordtyske stadsarkiver, først og fremmest Wolter von Holstens testamente 1575 med de dertil hørende regnskaber for hans handelsvirksomhed 1572-75. Men hun har også — og meget kyndigt — kunnet støtte sig til den omfattende, internationale handelshistoriske litteratur, specielt Gunnar Mickwitz' og — hendes lærers - Pierre Jeannins studier.

Trods sit omfang og sin store detailrigdom er bogen fast disponeret og fastholder konsekvent og klart hovedsynspunkterne. Wolter von Holsten — en 'kopgeselle tho Lubeck hånd tierende', men af westfalsk herkomst — karakteriseres som 'a selfmade man', hvis hastigt voksende velstand bragte ham nært til det liibske rådsaristokrati. Hans og — i de sidste år - hans kompagnoners virksomhed hvilede overvejende på regelmæssig fart til Narva og Riga. Forf. karakteriserer med rette denne handelsvirksomhed og dens teknik som strukturelt primitiv, men beslægtet med de Reval-firmaers, Mickwitz har analyseret; men hun fremhæver tillige de træk, som peger fremad, og som betinges af 1500-tallets konjunkturforhold. Handelen præges for visse varekategoriers vedkommende af meget store gevinster, men der er her - i modsætning til middelalderen - tale om leverancer af varer til masseforbrug (klæde, sild osv.). Vigtig er også påvisningen af den betydelige eksport af sølvmønt til Livland, et resultat, som underbygger Aksel E. Christensens og Artur Attmans. Endelig fremhæver forf. på én gang den liibske købmands inddragelse af nye markeder og opkøbsområder (det indre Tyskland) og hans muligheder for udnyttelse af stadens økonomiske overlegenhed over for det mindre udviklede Livland. Alt i alt er der altså tale om et både meget dygtigt og vigtigt bidrag til periodens handelshistorie.