Historisk Tidsskrift, Bind 14. række, 3 (1982 - 1983) 2

Løgumkloster-Studier, udg. af Refugiets Kulturforening og Historisk Forening for Løgumkloster Kommune. Bd. I (1978), II (1980), III (1981).

H. V. Gregersen

De tre bind Løgumkloster-Studier, der nu foreligger, fortjener en særlig opmærksomhed, fordi der her er lykkedes at præsentere et lokalhistorisk stof i et videre perspektiv. Begyndelsen blev gjort med en kulturforening i tilknytning til det i 1961 ved det tidligere cistercienserkloster oprettede Refugium, og senere har etableringen af Præstehøjskolen bidraget til at skabe et lærdomsmiljø i den gamle vestslesvigske flække. De tre bind Løgumkloster-Studier er udtryk for et samarbejde mellem en række interesserede - kirke-, middelalder-, lokalhistorikere, arkæologer, folkemindeforskere etc.

Der er helt naturligt flere bidrag til belysning af cistercienserne. Brian Patrick McGuire indleder i Bd. I med »Clairvaux og Nordens cisterciensere« og bringer i Bd. 111 sammen med Birgitte Thye en gennemgang af Caesarius af Heisterbachs »Dialogus Miraculorum«. Der er arkæologiske undersøgelser, fremlagt af Niels Sterum og Ole Schiørring (den sidste spec. om Øm kloster), bygningshistoriske bidrag af Jiirgen A. Wissing, hjemmehørende i flækken, nu bosat i Essen, om klosteret og desuden af arkitekten Rolf Graae om »Slottet«. Wissing har også i bd. II bidraget med en udgivelse af og nogle overvejelser om inventarielister fra 1566 og 1587. En anden tidligere Løgumkloster-bo, Nicolai Haase, nu i Flensborg, har skrevet om flækken under Trediveårskrigen og om skolevæsenet (hhv. bd. I og III). Der er desuden bidrag af Anne Riising, P. G. Lindhardt, Ingelise Selstrup og Inge Adriansen, og alle vidner de om, at der er anlagt et videre sigte end det, som man almindeligvis træffer i en lokalhistorisk publikation.