Historisk Tidsskrift, Bind 14. række, 3 (1982 - 1983) 2

H. V. Gregersen: Slesvig og Holsten før 1830. Danmarks historie under redaktion af Svend Ellehøj og Kristof Glamann. København, Politikens forlag, 1981. 487 s. Ill. I subskription 142 kr. indb. I løssalg 168 kr. indb.

Som supplement til forlagssuccessen (Politikens) Danmarks Historie udsendes i disse år nogle bind om lande og landsdele der tidligere har været tilknyttet Danmark. I denne serie »Danmarks Historie uden for Danmark« foreligger som bind 4 en skildring af Slesvigs og Holstens historie indtil 1830 ved den erfarne sønderjyske historiker, studielektor dr. phil. H. V. Gregersen. Det er blevet en solid og hvad stofvalget angår i det store og hele traditionel fremstilling af emnet. Størst vægt lægges der på den politiske historie og den nationale udvikling, der skildres roligt og lidenskabsløst. Mest selvstændig i forhold til tidligere danske behandlinger af grænselandets historie er Gregersen nok ved sin bestræbelse på at sidestille Holstens med Sønderjyllands historie, men det er dog et spørgsmål om det er lykkedes fuldt ud. Som sædvanligt ses hertugdømmernes forhold mest nord fra og Holsten træder i baggrunden.

Side 413

Den foreliggende bog minder derfor ikke om Brandt/Kliiver: Geschichte Schleswig-Holsteins (7. udg. 1976) og den store Geschichte Schlwswig-Holsteins i 10 bind påbegyndt i 30'erne som vi endnu venter afslutningen på. Man skal ikke hos Gregersen vente at finde engagementet fra A. D.Jørgensens uforglemmelige Fyrretyve Fortællinger af Fædrelandets Historeie (8. oplag 1946, ny udg. 1981), og hans bog vil selvsagt ikke kunne overflødiggøre den ældre, grundlæggende Sønderjyllands Historie fremstillet for det danske Folk (I-V, 1930-33), ja knap nok Troels Finks kortere, præcise oversigt over udviklingens hovedlinjer, Rids af Sønderjyllands Historie (3. udg. 1955). Slesvig og Holsten før 1830 er lettilgængelig ved sin opdeling af teksten i korte afsnit, ved brugen af billeder og en række kort, stamtavler og oversigter. Som vanligt i populære fremstillinger afspejler teksten i ringe grad uenighed mellem forskerne, men nyere undersøgelser er der dog i rimeligt omfang taget hensyn til. Som helhed kommer læseren ikke ud for de store overraskelser, men der er tale om en redelig skildring som den forudsætningsløse læser vil kunne drage nytte af.

Esben Albrectsen

Nord- og Sydslesvig. Turistkort og historisk-geologisk kort med tilhørende tekst. Plancenter
Fyn ApS, 1981. 49,50 kr.

For den historisk interesserede rejsende i Sønderjylland foreligger nu et godt kort. På den ene side er det et turistkort i målestokken 1:200.000 med veje, seværdigheder, overnatningsmuligheder m.v. Kortet på den modsatte side angiver med forskellige farver Sønderjyllands landskabstyper, og desuden fanger øjet 217 små røde tal. De henviser til et medfølgende teksthefte (19. s.) der på dansk og tysk indeholder en kort skildring af landskabets geologiske udvikling og notitser om historiske og arkæologiske seværdigheder. De historiske oplysninger skyldes universitetslektor Karl-Erik Frandsen.

Esben Albrectsen