Historisk Tidsskrift, Bind 14. række, 3 (1982 - 1983) 2

Nordiske seminarer i lokalhistorie 1973-79

Karl-Erik Frandsen

Side 407

1) Nordisk Seminar i Lokalhistorie. Rapport nr. I. Nordens Nære Fortid. Lokalsamfundene i de seneste 100 år. Foredrag og diskussioner på det første nordiske seminar i lokalhistorie Sostrup Slot, august 1973. Redigeret af Knud Prange. Udgivet af Lokalhistorisk Afdeling. København 1979. 114 s.

2) Nordisk Lokalhistoria. Motesrapport 2. Den andra nordiska lokalhistoriska konferensen i Viitasaari 1976. Foredrag och diskussioner. Paikallishistoriallinen Toimisto R.Y. Publikationer nr. 3. Helsingfors 1978. 207 s. Redigeret af Jussi Kuusanmåki & Susanne Lindgren.

3) Nordisk Lokalhistorie-Seminarrapport nr. 3: By og bygd. Stad og omland. Redigeret af Rolf Fladby og Harald Winge. Udg. af Norsk Lokalhistorisk Institutt. Oslo 1981. 250 s. Hvert bind kan købes for 30 dkr. + moms ved henvendelse til Lokalhistorisk Afdeling, Florsgade 4, 2200 København N.

Gennem de sidste 10 år har der udviklet sig et frugtbart samarbejde mellem de nordiske lokalhistoriske institutter især i form af fælles seminarer, hvor grupper af forskere har drøftet centrale forskningsproblemer af fælles interesse. Det første af disse seminarer blev afholdt på Djursland i 1973 og udover en orientering om organisationen af det lokalhistoriskearbejde i de enkelte nordiske lande var det generelle tema: »Udviklingen i lokalsamfundenei de sidste 100 år«. Der blev holdt 11 foredrag grupperet efter 3 temaområder: 1) Migrationsprocesserne, 2) Social gruppering og 3) Samfundsudvikling og bosætningsstruktur.Indlæggene

Side 408

tur.Indlæggenehavde for størstedelens vedkommende mere karakter afkorte orienteringer
og diskussions-oplæg end af præsentation af ny forskning.

Ved det næste seminar i Finland i 1976 blev de samme emner taget op igen, dog for perioden 1500-1850, idet hovedtemaet var: »Bebyggelses- og befolkningsudviklingen«. Dette var igen delt op i 3 emnegrupper: 1) Demografisk udvikling, 2) Social stratifikation og bebyggelsesformer samt 3) Geografisk og social mobilitet. Derudover drøftedes som et særligt emne spørgsmålet om anvendelsen af samtidige berettende kilder i lokalhistoriske undersøgelser 1750-1920.

Bidragene til den 2. seminar-rapport er meget mere fyldige end til den 1., og de fleste indlæg har opfyldt arrangørernes ønsker om dels at behandle den hidtidige forskning, dels de forskellige typer kildemateriale og endelig de metodiske problemer ved udnyttelse af kilderne. Der er naturligvis store variationer i den måde foredragene behandler emnerne på, hvilket givetvis hænger sammen med, at nogle opfatter lokalhistorie som nogenlunde synonymt med landsdækkende økonomisk og social historie, medens andre behandler konkrete lokaliteter og regioner.

Det 3. nordiske seminar om lokalhistorie blev afholdt i Gausdal i Norge i 1979. Hovedemnet for seminaret var samspillet mellem byerne og deres opland. Næsten alle de 20 foredrag behandler det fundamentale problem: Hvorledes defineres og afgrænses en bys opland? Der synes at have været bred enighed om, at dette i praksis er meget vanskeligt, og at svaret ofte afhænger af kildematerialets karakter. Noget overraskende viser dette sig også at gælde for Norge, hvor købstædernes handelsområder ellers fra 1600-tallet var reguleret af lovgivningen, som fastsatte grænserne ud fra de jo ellers ret så markante fysiske skel.

De tre rapporter rummer mange interessante bidrag ikke mindst af metodisk karakter til belysning af lokalhistoriske problemer og giver også helt konkrete eksempler på anvendelse af forskellige typer af kildemateriale. Det er nyttigt, at foredragene er blevet publiceret (omend man kan beklage, at det tog 6 år at fremstille den danske rapport), for de vil givetvis kunne få bred anvendelse som inspirationskilde til lokalhistoriske undersøgelser og som idékatalog for speciale-skrivende studerende indenfor mange fag.