Historisk Tidsskrift, Bind 14. række, 3 (1982 - 1983) 1

Christian Tortzen: Søfolk og skibe 1939-1945. Den danske Handelsflådes historie under anden verdenskrig. Bd. 1 (af planlagt 4) Ind i krigen. Grafisk Forlag. 719 sider. 214 kr.

Henrik S. Nissen

Side 218

Der ligger noget af en programerklæring i værkets titel. Det er nok en branchehistorie, og branchens organisationer og fagforeninger står da også som udgivere, men Christian Tortzen vil belyse og forstå erhvervets udøvere, deres levevilkår, oplevelser og overlevelse, langt mere end det er sædvane i historiske skildringer af en erhvervsgren, hvor finansoperationer og teknisk udvikling normalt får broderparten af interessen.

Side 219

Bogen indledes - efter et kort forord med en læservejledning - med et spring ind i begivenhederne. To danske skibe passerede hinanden i Kattegat på et eller andet tidspunkt i timerne op til det tyske angreb på Danmark og Norge den 9. april 1940. Det ene kom til at sejle for de allierede, det andet tilhørte fra den 9. april den såkaldte »hjemmeflåde«. Med denne ligefremme beretning får Chr. Tortzen uden større armbevægelser understreget to vigtige synspunkter, han vil anlægge i bogen. For det første den rene tilfældigheds afgørende rolle i spørgsmålet om, hvor de danske skibe kom til at sejle, for det andet, at de, der faktisk sejlede skibene, i mangt og meget var helt uden indflydelse på eller viden om, hvad der skulle blive deres lod i de næste 5 år.

Det gjaldt ikke dem alle. Der berettes senere i bogen om officerer og besætninger, der fik mulighed for at træffe et valg, i enkelte tilfælde blev der tale om regelret mytteri. Skib for skib kan Chr. Tortzen udrede, hvor det var, da afgørelsen faldt, hvilke muligheder der forelå, og hvordan reaktionen blev.

Men det varer unægtelig nogle sider, inden Chr. Tortzen tager tråden op efter den dramatiske indledning. Derfor har han da også i forordet anvist den mere utålmodige læser at blade lidt rundt i de første kapitler og så tage fat på side 258, hvor han omsider lader 2. verdenskrig begynde. En ganske stor del af de foregående sider må også forekomme selv den alment historisk interesserede læser at være rigeligt omstændelige. Et afsnit om søfolk og skibe under Napoleonskrigene og et om Prisonen har nok paralleller til Chr. Tortzens emne, men spørgsmålet er, om det er tankevækkende paralleller, eller om de bidrager til forståelsen af, hvad der skete i 1939-1940.

Skildringen af handelsflåden og søfolkenes vilkår under 1. verdenskrig kommer selvfølgelig
noget nærmere sagen, alene af den grund at så at sige alle parter ved udbruddet
af 2. verdenskrig byggede på erfaringerne fra den første.

Derefter følger udbygningen af rederivirksomheden og navnlig søfolkenes organisationer i mellemkrigstiden. Klart nødvendigt baggrundsstof for værket. Chr. Tortzen får også redegjort for overenskomstforhold og arbejdskampe, dog uden at besvare spørgsmålet om nogle af strejkerne først og fremmest skyldtes politiske kampe og ikke faglige spørgsmål.

Skulle der skrives en konklusion på dette, hvad Chr. Tortzen ikke gør, måtte den blive, at de danske redere ved 1930ernes slutning havde vist sig som særdeles dygtige forretningsmænd, at handelsflåden ydede sit væsentlige bidrag til den danske samfundsøkonomi, men at søfolkene stadig målt i arbejdsvilkår og lønninger var langt bag ude i forhold til arbejdere i land; det selv om de danske sømænd var bedre lønnet end flertallet af deres udenlandske fagfæller.

Navnlig i det sidste problemfelt, sømændenes levevilkår, mærker man, at Chr. Tortzen har hjertet med. Til tider så meget, at han holder sig mere til værdiladede udsagn end til konkrete oplysninger. Der var utvivlsomt ikke meget plads i sømændenes lukafer, men en harmdirrende artikel i søfyrbødernes blad »Faklen« er under ingen omstændigheder det bedste sted at hente oplysninger om boligforholdene ombord. Også kosten var en vigtig del af lønnen, og Chr. Tortzen kan oplyse, at der var et enkelt skib, hvor hovmesteren præsterede at holde omkostningerne til mad langt under de aftalte 1,34 kr. pr. mand-dag. Men man skal være ganske godt inde i prisforhold i 1930erne, og man skal til og med vide noget om ekstraomkostninger ved at købe ind forskellige steder på kloden og ved kun at købe varer, der kunne opbevares længe nok. Kort sagt, hvad fik de at spise? Var der stadig et problem med ernæringssygdomme, der havde været den hyppigste dødsårsag blandt søfolk i langfart i tidligere århundreder, når nu Chr. Tortzen vil have det lange perspektiv. Hvis skibenes og hovmestrenes regnskaber er væk, burde Chr. Tortzen have skrevet, at det var et problem at finde disse konkrete oplysninger.

Bogen præges på afgørende måde af to ting. For det første er der et utroligt materiale

Side 220

med en indbygget dramatik, der tager pusten fra læseren, når Chr. Tortzen en gang imellemhelt lader være med at filosofere over det, men »bare« fortæller løs. For det andet er der til denne bog opfundet det mest kinesiske system for kapitel- og afsnitinddeling og navnlig for krydshenvisninger, jeg til dato har været præsenteret for. Hvis man følger blot en brøkdel af krydshenvisningerne, lærer man sandelig bogen at kende. Der mangler en udførlig indholdsfortegnelse - ellers er der det hele, også for meget af det. Gentagelser skulle ikke være nødvendige, når der er så meget at berette.