Historisk Tidsskrift, Bind 14. række, 1 (1980) 1

Antikvariske Studier tilegnet Knud Thorvildsen. Kbh., Nationalmuseet 1977. 272 s., 130 kr. ind. moms.

Henrik Thrane

Side 226

Lederen af fortidsmindeforvaltningen fik sin 70 års fødselsdag fejret med et festskrift som erkendtlighed for sin indsats i fredningens tjeneste, først på Nationalmuseets fredningsafdeling siden 1963 og senere som leder af fortidsmindeforvaltningen under miljøministeriet. Festskriftet består af bidrag fra den antikvariske arbejdsmark med 2 undtagelser. 11 af bidragyderne er museumsfolk, 6 fra fredningsstyrelsen og 5 har løst været tilknyttet denne; 10 af udgravningerne foretog museerne, 3 var fortidsmindeforvaltningen alene ansvarlig for. Situationen afspejler den daglige rollefordeling i selve undersøgelsesarbejdet. Udgravningsrapporteme modsvarer i art og stil ganske, hvad man finder i landets kulturhistoriske årbøger, nogle er måske lidt mere tørre end normalt. De er ligeså interessante på detailler og ligeså tilfældige som normalt. 6 handler om gravhøje, hvoraf 3 ikke burde have været frigivet til sløjfning. Interessantest er nok bidragene om Læsøs saltudvinding, de ydmyge vej spor med træfundering, ruinproblemerne og en artikel om stenaldergravenes adfærd i Danmark.

I tilknytning til fredning er nogle af de middelalderlige saltudvindingsanlæg på Læsø udgravet, hvorved de historiske kilder suppleres. Et andet bidrag giver en europæisk baggrundfor den ældste saltudvinding. Trævejene udgør et langvarigt, men stort set upåagtet led i dansk vejhistorie, de senere års C 14-dateringer viser at de, som i England, går tilbagetil yngre stenalder. >Ruinproblemer« kaldes en oversigt over skiftende tiders holdningtil bevaring af ruiner, som viser, hvor vanskeligt det er at nå en endelig holdning. Fra Stenløse forelægges en middelaldergravplads uden forbindelse med kirken. Artiklen om stenaldergrave er et af de få nyere forsøg på at betragte en betydelig monumentgruppeunder et for at se, hvorledes tyngdepunkter påvirkes af geografi, bevaring og oldtidskultur.Festskrifter bliver nemt tilfældige essaysamlinger, i dette tilfælde er fællesnævnerenfredningslovens paragraffer om beskyttelse af de jordfaste mindesmærker. Finansieringenaf

Side 227

sieringenafde mange undersøgelser, hvoraf bindet her kun giver et lille udpluk, er et resultat af 1969 fredningsloven. Festskriftets kalejdoskopiske karakter afspejler meget rimeligt det meget brede arbejdsfelt, som loven lagde ind under fortidsmindeforvaltningen.Festskriftet er forøvrigt blevet bind 1 i en serie, idet »Antikvariske Studier« fra 1979 er fredningsstyrelsens antikvariske årbog.