Historisk Tidsskrift, Bind 14. række, 1 (1980) 1

Dietmar Rothermund: Europa und Asien im Zeitalter des Merkantilismus. Erträge der Forschung Bd. 80. Darmstadt, Wissenschaftliche Buchgesellschaft, 1978. 184 s.

Ole Feldbæk

Side 254

I den lødige tyske publikationsrække »Ertråge der Forschung« har Heidelberg-professoren i Sydasiens historie, Dietmar Rothermund, behandlet forholdet imellem Europa og Asien i det 17. og 18. århundrede. Udgangspunktet er forholdet imellem de rige og de fattige lande og den aktuelle nord-syd konflikt; og bogens mål er at beskrive og forklare Europas og Asiens udvikling fra jævnbyrdighed til ulighed.

I overensstemmelse med skriftrækkens sigte er grundlaget den eksisterende forskning. I en kommenteret bibliografi dokumenterer forfatteren sin fortrolighed med den nyeste litteratur; og det må i den forbindelse understreges, at fremkomsten af tre centrale værkerefter bogens udarbejdelse - Holden Furber: Rival Empires of Tråde in the Orient 1600-1800 (1976), Peter Marshall: East Indian Fortunes (1976) og K. N. Chaudhuri: The Trading World of Asia and the English East India Company 1600-1760 (1978) -

Side 255

ikke på væsentlige punkter forringer fremstillingen. Dietmar Rothermund giver en prægnantprincipiel fremstilling af den økonomiske og politiske situation og udvikling i Europa og i Asien, af ligheder og forskelle imellem de europæiske ekspansionsformer, og af forbindelsenmed 'det atlantiske samfund'. Et gennemgående tema er en konfrontation imellem økonomisk teori og praksis; forfatterens holdning til merkantilisme-begrebet er velgørende nøgtern og nuanceret; og det samme gælder hans afsluttende stillingtagen til nogle nyere økonomiske teorier og deres værdi for studiet af det historiske udviklingsforløb.

Selvom grundlaget er den eksisterende forskning, er det ikke ensbetydende med, at forfatteren afholder sig fra at fremlægge egne synspunkter. Han tager således stilling til den standende diskussion om pedlar-begrebet i tidlig asiatisk handel; han systematiserer faktori-begrebets udvikling; og han understreger politisk stabilitet som en afgørende betingelse for økonomisk vækst. Man kan - som i andre oversigtsfremstillingcr - beklage, at det 18. århundrede er blevet noget forfordelt i forhold til udviklingen i det 17. rhundrede; det må bemærkes, at Asien i alt væsentligt er identisk med Indien og Canton, og at den principielt interessante tidlige hollandske ekspansion i Indonesien har fået en stedmoderlig behandling. Disse indvendinger tæller dog mindre over for det faktum, at Dietmar Rothermund med 'Europa und Asien im Zeitalter des Merkantilismus' har givet en beundringsværdigt klar fremstilling af et overordentlig stort og kompliceret emne. Bogen kan varmt anbefales til brug ved universitetsundervisningen.