Historisk Tidsskrift, Bind 14. række, 1 (1980) 1

Antoni Maczak: Zycie codzienne w podrozach po Europic w XVI i XVII wieku (Dagligt liv på rejser i Europa i 16. og 17. århundrede). Warszawa, PIW. 1978. 386 sider, 120 tavler, 2 kort. Pris: 100 zloty ($ 8.35).

Jørgen Steen Jensen

Side 245

Professor Antoni Mqczak i Warszawa, der vil være kendt som økonomisk historiker (se HT 76, s, 87 ff.) har med sin store bog om rejseliv og rejsementalitet i 1500- og 1600-tallets Europa begivet sig ud på et nyt og på mange måder populært område. Med udgangspunkt i den også her i landet kendte rejsebeskrivelse fra 1590'erne af englænderen Fynes Moryson (til hvem bogen er dediceret) og med benyttelse af omkr. 125 rejsebeskrivelser skildres rejseindtryk fra den europæiske Kristenhed (dog med undtagelse af Skandinavien). Hovedvægten ligger på England, Nederlandene, Tyskland, Spanien og især Italien. Kapiteloverskrifterne giver et godt indtryk af indholdet: veje og trafik; kroer og gæstgiverier; rejseomkostninger; hygiejne; grænser; de rejsendes samfund; instruktioner og gode råd; farer undervejs (røvere m.v.); rejselekture; lærdes indbyrdes besøg; kunst og kunstnere; katoliker, protestanter og relikvier; grænserne for det, man kan; turister, mål og vægt; store forventninger og daglige indtryk; resultater af rejsen.

Bogen er umådelig veloplagt, Maczaks egen glæde ved at rejse lyser igennem. Men også indenfor sin egen profession som økonomisk historiker har han udnyttet sit stof. Blandt andet har han undersøgt prisniveauet rundt omkring i Europa i slutningen af 1500-tallet efter Morysons oplysninger. Det dyreste område var ved Øvre Rhin mellem Basel og Frankfurt, dernæst kom Norditalien, Frankrig og Nederlandene. I Danmark og Skotland var niveauet kun på en tredjedel og i Polen kun på en tiendedel af Rhinlandets (s. 84— 86). I øvrigt er det interessant, at antallet af rejsebeskrivelser kulminerer i det sidste tiår af 1500-tallet, hvad der netop med hensyn til prissammenligninger skulle muliggøre mere sikre slutninger - der dog gemmes til en anden lejlighed. Denne koncentration er også observeret for Østersøområdet og Danmark (jf. Harald Ilsøe, Udlændinges rejser i Danmarkindtil

Side 246

markindtilår 1700, 1963), og det var baggrunden for det initiativ Københavns UniversitetsHistoriske Institut tog 1965 ved at planlægge en udgave, omfattende rejsebeskrivelser 1586-1600. Aksel E. Christensen kunne nylig i en historik over instituttet berette om denneudgaves skæbne, at »den er stadig ikke nået ud over manuskriptstadiet« (1066. Tidsskriftfor Historisk Forskning, 9. årgang, nr. 4, 1979, s. 10-11). Nu er der håb om, at manuskripterne omsider kommer til fleres nytte, men for M^czaks vedkommende er det i denne omgang for sent. Han slår nemlig det skandinaviske Norden i hartkorn med Tyrkietog Rusland som helt specielle områder, der kun omtales for kontrastens skyld (s. 11). Mon dommen ville være faldet anderledes, hvis den samlede udgave forelå tilgængelig?

Bogen er forsynet med over hundrede velvalgte illustrationer og udførlig kildefortegnelse samt index. Den viser, at rejsebeskrivelser er et både vigtigt og på mange måder enestående kildemateriale. Det må være helt oplagt at oversætte Ma.czaks bog, ikke blot til et af de »store« sprog, men faktisk også til et nordisk sprog.