Historisk Tidsskrift, Bind 13. række, 6 (1979) 2

Jan Jelinek: De første mennesker. Udvikling - redskaber - levevis - kunst. På dansk ved Jens Juhl Jensen. Faglig bistand ved Søren H. Andersen. København, Fremad 1974. 559 s., ill. 72,50 kr.

Jørgen Jensen

Side 430

Overalt kappes forlagene i disse år om bogudgivelser med menneskets ældste historie
som emne. Kvaliteten af disse udgivelser er meget svingende, men der er grund til at

Side 431

være forlaget Fremad taknemmelig for valget af Jan Jelineks bog: De første mennesker. Den tjekkiske anthropolog Jan Jelinek har tidligere erhvervet sig et navn ved værdifulde afhandlinger, bl. a. om den vigtige palæolitiske fundplads Dolni Véstonice. Hans omfattendeindsigt i navnlig de østeuropæiske fund fra den palæolitiske tid skulle umiddelbart borge for kvaliteten af denne omfattende og rigt illustrerede oversigt.

Bogen er delt i fire hovedafsnit, hvoraf det første beskæftiger sig med den biologiske evolution frem til det tidspunkt - for 40.000 år siden — hvor homo sapiens viser sig. Derefter følger oversigter over de palæolitiske menneskers redskabskultur, deres bosættelsesmønster og deres kunstneriske frembringelser: hulemalerier, skulpturer etc. Desværre er kvaliteten af disse fire afsnit meget uegal. Gode og klare overblik får man i afsnittene om den biologiske udvikling (skrevet i samarbejde med Z. Mazåkovå) og den palæolitiske kunst. Svagere er derimod afsnittene om teknologien og bosættelsesmønstret, hvor man bl. a. savner de økologiske helhcdssynspunkter, som navnlig det sidste årtis forskning har været præget af. Manglerne afhjælpes dog af den overvældende billedrigdom. Bogen rummer mere end 800, som regel gode, illustrationer - en sand guldgrube for den, der ønsker et indblik i det ofte vanskeligt tilgængelige, østeuropæiske materiale.

Bogens danske bearbejdelse fortjener dog et par ord med på vejen. Oversættelsen er foretaget fra tysk og bærer tydeligt præg deraf i form af talrige germanismer og urimeligt tunge sætningskonstruktioner. Også den faglige bearbejdelse skaber mange steder unødvendige forståelsesproblemer, specielt for den læge læser. 81. a. er de definitioner, der findes i bogens leksikon over fagudtryk, ikke bragt i overensstemmelse med selve hovedteksten. Alt i alt er der dog grund til at være tilfreds med udgivelsen, hvis sjældent rige billedudvalg og fyldige litteraturliste formidler kendskabet til et ofte nyt og fascinerende fundstof fra menneskeslægtens første årmillioner.