Historisk Tidsskrift, Bind 13. række, 6 (1979) 1

E. Aner & K. Kersten: Die Funde der alteren Bronzezeit des nordischen Kreises in Danemark, Schleswig-Holstein und Niedersachsen, II, Sorø und Præstø amter. Neumünster, Nationalmuseet/K. Wachholtz, 1976. 208 s., 182 pi., 1 kortbilag. 448,50 kr.

Henrik Thrane

Side 200

1973 udkom første bind af den længe ventede materialepublikation af Danmarks ældre broncealders fund, i sommeren 1976 udkom bind 2, så hele Sjælland nu foreligger. Dermed er der fremlagt 1310 stedfæstede fundgrupper spændende fra høje med 30 grave til enkeltfundne genstande. Kun ialt 250 enkeltgrave og gravhøje er sagkyndigt undersøgt i løbet af mere end 100 år, heraf de 155 i dette århundrede. Næsten alle Nationalmuseets medarbejdere figurerer på listen over udgravere (Frederik VII og livskytte Jørgensen er de eneste uden for denne kreds). Nationalmuseet fungerede jo som lokalmuseum for Sjælland indtil de seneste år. Der foreligger planer fra 137 udgravninger, d.v.s. at der ikke fra de andre undersøgelser foreligger kontrollable og tilstrækkelige iagttagelser (i nogle få tilfælde findes der dog planer, som ikke er gengivet). Mange af fundene er forsvundet, mange kan ikke længere stedfæstes, og kun 15 gravhøje er totalundersøgt.

Ved bedømmelsen af gravfundene er det værd at lægge mærke til at næsten alle høje med flere grave er sagkyndigt undersøgte, og at der blandt disse er en stor del grave, som ikke kan dateres nærmere (de mangler daterende genstande eller genstande overhovedet). Det er tankevækkende, hvis man vil regne befolkningstal ud fra gravfundene. Bindet er ligeså fremragende produceret som forgængeren, det indeholder to af broncealderens fornemste klenodier, solvognen, og kedelvognen fra Skallerup i perfekte tegninger, den sidstnævnte med de nyafdækkede fuglefigurer.

Side 201

Det er beklageligt at lokalforskningens udnyttelse af det rige stof nok besværliggøres af den tyske tekst. Litteraturhenvisningerne er ikke altid komplette. Jeg savner en angivelse af hvornår materialeindsamlingen stoppede - til forklaring af hvorfor nogle fund fra de senere år ikke er med. jeg savner også bestemte bjergartsøkser og flintdoike, som er dateret til ældre broncealder. Udeladelsen gør at bogen ikke giver et komplet billede af periodens fund, titlen burde have været Die Metallfunde etc.

De to bind illustrerer klart, hvilken sørgelig tilstand det velrenommerede kildemateriale fra vor berømte broncealder befinder sig i. Der er ikke udgravet en eneste højgruppe, kun spredte høje, som var truet eller hvor der tilfældigt fremkom fund i forbindelse med sløjfning. I betragtning af hvor væsentligt det er at have hele komplekser af grave i de enkelte høje, og hele højgrupper, undersøgt, for at kunne bedømme gravenes udvikling og kontinuitet gennem broncealderen, lokalsamfundenes størrelse og karakter, social strukturering, er det deprimerende at se, hvor ringe det står til. Måske bliver værkets største fortjeneste den at vi for første gang får en samlet fremlæggelse over en periodes kildemateriale. Derved kan kildebestanden bedre overskues end ved de sædvanlige impressionistiske forskningsoversigter. Med de konstaterede mangler in mente kan der af stikkes en forskningspolitik for fremtiden. Opgaven kan ikke udskydes til en fjern fremtid, men er yderst presserende. Det er vores generation, der endnu har chancen for at råde bod på nogle af de undladelsessynder, som denne publikation viser.