Historisk Tidsskrift, Bind 13. række, 6 (1979) 1

J. S. Kepler: The Exchange of Christendom. The International entrepot at Dover, 1621-1651. University Press 1976. 191 s. £ 7.50.

E. Ladewig Petersen

Side 249

Det hjørne af Englands økonomiske historie i 1600-tallet, den amerikanske historiker J. S. Kepler har valgt som emne for sin dissertation, savner trods sit begrænsede omfang hverken interesse eller betydning. Begunstiget af sin neutralitet under hovedparten af trediveårskrigen lykkedes det ved toldbegunstigelser at opbygge et konkurrencedygtigt entrepot i Dover, hvor de krigsførende magter kunde benytte engelsk tonnage til transport af varer og penge, det sidste specielt med henblik på overførsel fra Spanien af kapital til krigsskuepladsen i Flandern. Navnlig i årene efter genåbningen af den spansk-nederlandske konflikt 1621 og efter krigsudbruddet mellem Spanien og Frankrig 1635 profiterede Dover - og den engelske krone og dens toldforpagtere - i høj grad af denne trafik. I sit afsluttende kapitel forsøger dr. Kepler at vurdere Dover-entrepot'ets økonomiske betydning for England; i kulminationsårene op mod 1640 synes denne virksomhed at have beslaglagt omtrentligt halvdelen af den engelske handelstonnage og de vareværdier, som re-eksporteredes fra Dover, at have svaret til ca. 30 % af den samlede eksport fra London og landets outports. Et minus var det dog, at beskyttelsen kan antages at have begunstiget Englands konkurrenter i produktion og omsætning af new draperies. Freden 1648 fjernede foreløbig betingelserne for denne engelske tramskibsfart; nederlænderne viste påny deres konkurrencedygtighed på fragtmarkedet, og først søkrigene mod Nederlandene og den fulde udbygning af navigationsakteme efter 1660 gav muligheder for mere varig og stabil genopbygning og ekspansion.

Det er forfs. tese, at den engelske politik i Dover blev tilrettelagt under hovedhensynstagentil kronens og toldforpagternes økonomiske interesser, og at udviklingsforløbet i Dover altså i en vis udstrækning var afhængigt af regeringens forholdsregler. Hovedpartenaf bogen beskæftiger sig med bevisførelsen på politisk og handelspolitisk plan for hovedsynspunktet - og som helhed overbevisende. Derimod savner man fortrolighed med

Side 250

den internationale litteratur, der formentlig kunde have givet den engelske specialundersøgelsenoget dybere dimensioner og måske også have bidraget til nuancering af forklaringskompleksetog af det økonomiske forløb (f. eks. ved sammenligninger med Hamburg, som jo ligeledes nyttiggjorde sig sin neutralitet). Alt i alt er der dog tale om en undersøgelse,præget af soliditet, men næppe altid af overraskende resultater.