Historisk Tidsskrift, Bind 13. række, 6 (1979) 1

Sven Ekdahl: Die »Banderia Prutenorum« des Jan Dlugosz - eine Quelle zur Schlacht bei Tannenberg 1410. Untersuchungen zu Aufbau, Entstehung und Quellenwert der Handschrift. Mit einem Anhang: Farbige Abbildungen der 56 Banner, Transkription und Erläuterungen des Textes. Abhandlungen der Akademic der Wissenschaften in Gottingen. Philologisch-Historische Klasse, 3. Folge, Nr. 104. Gottingen, Vandenhoeck & Ruprecht, 1976. 315 sider, 13 afbildn. udenfor teksten, delvis i farver, samt 56 farvebilleder af håndskriftet. Pris: 98 DM.

Jørgen Steen Jensen

Side 232

Slaget ved Tannenberg (polsk: Grundwald) i 1410 blev både i samtiden og i eftertiden
anset for et vendepunkt i forholdet mellem Polen-Litauen og Den tyske Orden. Et håndgribeligtminde

Side 233

gribeligtmindeom den polske sejr er de erobrede bannere, der året efter, 1411, blev ophængti katedralen på Wawel i Krakow. Her hang de i hvert fald til 1603, men senere er de gået til grunde. En nøjagtig beskrivelse af samlingen er imidlertid bevaret, oven i købet i original, nemiig et iiiumineret pergamenthåndskrift udført 1448 af Krak6w-malerenStanislaw Durink, vistnok på foranledning af historikeren Jan Dlugosz. Som historiskmindesmærke har håndskriftet både for polakker og tyskere spillet en betydelig emotionelrolle, og dets skæbne var i årene omkring 2. verdenskrig særlig dramatisk. Nu opbevaresdet i Det jagellonske bibliotek (Universitetsbiblioteket) i Krakow.

Skønt mange gange benyttet og udgivet, første gang 1584 og senest 1958 (af Karol
Gorski), lokkede det dog den svenske historiker Sven Ekdahl til en nærmere undersøgelse
i forbindelse med et planlagt, større kildekritisk arbejde om slaget ved Tannenberg.

Resultatet er blevet en smuk nyudgivelse med udgiverens egenhændige farvebilleder, en gennemkommenteret tekst samt en udførlig heraldisk og palæografisk indledning, der bl. a. påviser at 10 af bannerne næppe nogensinde har hængt i domkirken. Billeder og tekst hertil er blevet indføjet sekundært i manuskriptet under Dlugosz' historiske arbejde, hvorunder det i øvrigt fra at være et pragthåndskrift udviklede sig til at blive et arbejdshåndskrift for historikeren, der også egenhændigt har foretaget en del tilføjelser. Et andet vigtigt resultat er, at Ekdahl har sat spørgsmålstegn ved håndskriftets brugbarhed som militærhistorisk kilde, og også i den forbindelse har han foretaget indgående studier.

- Ekdahls bog er et solidt arbejde, der ud over at være blevet godkendt af Videnskabsakademiet
i Gottingen også er blevet forelagt som disputats ved Akademiet i Åbo.