Historisk Tidsskrift, Bind 13. række, 6 (1979) 1

Hansische Studien III. Bürgertum - Handelskapital - Städtebünde. Abhandlungen zur Handels- und Sozialgeschichte XV, herausgegeben von Konrad Fritze, Eckhard Müller-Mertens, Johannes Schildhauer. Weimar, Hermann Bohlaus Nachfolger, 1975. 282 s.

Tore Nyberg

Side 233

Et internationalt gremium af øststatshistorikere har medvirket til udgivelsen af et bind om byer, handel og borgerskab i et geografisk område, som ligger nordiske historikere nær. Johannes Schildhauer i Greifswald præsenterer bind X-XV i rækken og bidrager med et vægtigt indlæg om de tyske byforbunds funktion og opgave, hvortil Evamaria Engel i Berlin slutter sig med en særlig gennemgang af det tyske riges byforbund i perioden 1226-1334. Det tredje meget værdifulde bidrag til dette spørgsmål er Marian Biskups vedrørende det preussiske forbund i perioden 1440-1454, som hviler på årelange kildearbejder og diskussioner, bl. a. også med baggrund i Karol Gorskis arbejder på stænderstatsproblematikens område. Viktor I. Rutenberg, Leningrad, supplerer med en skitse om de lombardiske byer i højmiddelalderen.

Under overskriften »Zum Handel und zu den historischen Wirkungen des Handelskapitals«sammenfattes 8 bidrag af delvis blandet kvalitet. Titlen afslører et ønske om integrationaf historisk forskning med økonomisk dogmatik. Denne kan iagttages i de to greifswaldske historikeres bidrag, mest ved Klaus Spading i et bidrag om »oprindelig akkumulation«, mere mådeholdent ved Konrad Fritze om den hanseatiske handelskapitals rolle. Den polske forsknings omfattende arbejder til handelskapitalens betydning særligt for Preussens og Pommems byer fra det 14. til det 17. årh. præsenteres koncentreret af Henryk Samsonowicz og Maria Bogucka - den senere Danzig - som herved påtager sig en uvurderlig formidlingsopgave. En tilsvarende opgave for Ruslands vedkommende - »Hauptrichtungen und -wege in den Handelsbeziehungen Russiands mit Westeuropa im

Side 234

16. und 17. Jahrhundert« - ved I. P. Saskolskij i Leningrad kommer til kort p.g.a. det begrænsedeomfang. Dog finder vi her nogle væsentlige og sammenfattende henvisninger til den nordre søvejs betydning for Ruslands forbindelser med Vesteuropa fra senmiddelalderen.Svenske undersøgelser af handelen i Livland i det 17. årh. kommenteres og videreføresaf Helmut Piirimåe i Tartu. Erika Langer, Jena, bidrager med et studie over de thyringiske byers handel i det 15. årh., og Miroslav Hroch, Prag, behandler handelskrisen1630.

Et særligt afsnit omfatter »Einzelfrågen stådtischer Geschichte«. Arija Zeida ved statsarkivet i Riga fremlægger her forskninger af stor interesse til gesellemes vandringer i Riga i perioden fra det 14. til det 18. århundrede. Helmi Uprus, som er beskæftiget i det særlige bygningstilsyn i Tallinn, giver en metodisk gennemtænkt indførelse i betragtningen af bybilledet og historiske bygningsværker som udtryk for byens socialhistorie. Endelig drager Nikolaus Zaske i Greifswald mod f. eks. Dollinger en lanse for begrebet »hanseatisk kunst«. Hans synspunkter, at hansebyemes byplanstil, >katedraler« og monumentale markedspladser med husfacader og offentlighedskarakter begrunder talen om en særlig hanseatisk stil, må man i vid udstrækning være enig i. Overvejelserne vil bane vejen for >eine Kunstgeschichte der Hansestådte und eine Stilgeschichte des Hansischen« - en opgave, som enhver for Østersøhistorien interesseret skandinavisk historiker vel også ville ønske gennemført.