Historisk Tidsskrift, Bind 13. række, 6 (1979) 1

O. Kyhl: Den landmilitære centraladministration 1660-1763, I—II. Udgivet af Rigsarkivet. København 1975, 1976. 259 + 389 s.

Knud J. V. Jespersen

Side 251

Dette værk har en lang forhistorie. Da oberst Kyhl i 1936 udtrådte af hæren, knyttedes han til Rigsarkivet, hvor han med stor flid påbegyndte udarbejdelsen af en samlet fremstillingaf den landmilitære centraladministrations historie under enevælden. Inden sin død i 1954 havde han færdigbehandlet tiden fra enevældens indførelse til begyndelsen af den St. Germain'ske reformperiode, mens han kun efterlod visse forarbejder til fremstillingenfor perioden 1763-1848. Den færdiggjorte del af manuskriptet indgik efter oberstensdød i Rigsarkivets håndskriftsamling, hvor det forblev, indtil arkivledelsen for få år siden besluttede at lade det udgive i den her foreliggende form. Udgivelsen er besørget af arkivar Birgit Niichel Thomsen, og fremstillingen følger principielt oberst Kyhls manuskript,idet kun inkonsekvenser, skrivefejl o. lign. er rettet. En egentlig gennemarbejdelsehar derimod ikke fundet sted. Dette er i princippet udmærket; man er således ikke i tvivl om, at det virkelig er oberst Kyhls værk, man har for sig. Dertil kommer, at udgavener forsynet med et fortrinligt personregister, der gør værket velegnet som opslagsværk.Derimod

Side 252

værk.Derimodkunne man godt have ønsket sig en mere konsekvent bortlugning af den alt for hyppige og helt unødvendige brug af historisk præsens, der gør fremstillingen unødigt urolig. Men alt i alt er der dog grund til at komplimentere udgiveren for et nydeligtstykke

En egentlig anmeldelse af dette 20-30 år gamle værk er næppe rimelig. Det bør dog fremhæves, at det rummer en overordentlig grundig fremstilling af den centrale hæradministrations to hoveddele: den operative, organisatoriske ledelse og den økonomiske forvaltning. Det omfattende noteapparat vidner om oberst Kyhls vidtstrakte forarbejder i arkiverne, og denne i sig selv imponerende dokumentation suppleres yderligere af de mange in extenso aftrykte aktstykker. Oberst Kyhl kendte sit stof ud og ind. Han mistede aldrig orienteringen, selv når han bevægede sig i den enevældige administrations mest byzantinske afkroge, og han var dybt fotrolig med praktisk taget hver eneste embedsmand i den militære centraladministration. Derimod befandt han sig tydeligvis på mere usikker grund, hvad angår periodens politiske tildragelser, ligesom hans forestillinger om det politisk-administrative forløb i årene forud for 1660 kun kan betegnes som stærkt forenklede.

Den overordentlige grundighed, der præger fremstillingen fra begyndelsen til enden, er imidlertid også baggrunden for værkets svaghed. For nok er det opbygget efter en ganske klar disposition, og nok sluttes hvert hovedafsnit med et »Tilbageblik« (resumé); men det er alligevel et iøjnefaldende træk ved fremstillingen, at de lange linier i udviklingen alt for ofte må træde tilbage for den omhyggeligt beskrevne detalje.

Hverken hvad angår emnevalg, fremlæggelsesform eller sprogdragt kan oberst Kyhls værk betegnes som spændende. Til gengæld - og det er jo nok så væsentligt - er der tale om et grundigt, gennemsolidt og hæderligt stykke arbejde, der ikke mindst på grund af det fremlagte materiales omfang vil være til god nytte for den fremtidige administrationshistoriske og militærhistoriske forskning.