Historisk Tidsskrift, Bind 13. række, 6 (1979) 1

Henning Eichberg: Militär und Technik. Schwedenfestungen des 17. Jahrhunderts in den Herzogtümern Bremen und Verden. Düsseldorf, Pädagogischer Verlag Schwann, 1976. 331 s., ill.

Knud J. V. Jespersen

Side 248

Det er korrekt, som det indledningsvis påpeges, at teknikhistorie før i tiden ofte var ensbetydende med opfindelsernes historie. Denne afgrænsning bevirkede, at interessen først og fremmest samledes om selve den tekniske udvikling, mens vekselvirkningen mellem teknologisk udvikling og ændringer i samfundsstrukturen trådte i baggrunden. Det er netop det sidstnævnte forhold, der først og fremmest interesserer Henning Eichberg. Han definerer målet for sin undersøgelse som »eine Strukturbeschreibung, die ... Wirkungszusammenhånge aufzuzeigen versucht, insbesondere einige strukturelle Voraussetzungen des Wandels« for derigennem at efterprøve den blandt andre af Werner Sombart udviklede tese om »der progressiven Wirkung des Militårs im Bereich der Technik« (s. 10). Han har valgt at belyse forholdet ved en undersøgelse af det svenske fæstningsbyggeri i Bremen og Verden ud fra den betragtning, at netop fæstningsbyggeriet havde talrige berøringsflader til samfundet i almindelighed (byplanlægning, vej- og vandbygning osv.). Tidsmæssigt afgrænses undersøgelsen af Trediveårskrigen og Store nordiske Krig.

Det må straks fastslås, at bogen ikke giver svar på ovennævnte relevante, men overordentligambitiøse problemstilling. Fremstillingen rummer en omhyggelig gennemgang af det svenske fæstningsbyggeri fra såvel politiske, strategiske som tekniske (fortifikatoriske)synspunkter. Det fastslås bl. a., at fæstningsbyggeriet i periodens løb blev et statsanliggende,hvorved

Side 249

anliggende,hvorveddet efterhånden underordnedes et samlet strategisk system. Dette bevirkede,at
der skete en differentiering af fæstningernes funktioner, hvilket igen som resultathavde
ændrede udformninger i fortifikationen.

Resultater af denne art er langt fra uden interesse; men de danner en helt utilstrækkelig baggrund for at besvare problemstillingen - hvilket forfatteren klogeligt da heller ikke forsøger. Med en ikke ringe overraskende effekt meddeler han blot i bogens slutning, at han snarest vil offentliggøre endnu et bind, hvori alle de i forhold til problemstillingen interessante spørgsmål af økonomisk og social art vil blive behandlet. En indholdsfortegnelse til dette interessante bind findes s. 329-30, og den ser virkelig spændende ud. Da fremstillingen i dette bind må anses for en helt nødvendig del af svaret på problemstillingen, kan det kun betegnes som uheldigt, at det endnu ikke foreligger. Før dette er tilfældet, er det derfor heller ikke muligt at foretage en egentlig vurdering af den del af undersøgelsen, der her fremlægges.

Det er således unægteligt med den største forventning, man imødeser fremkomsten af den lovede fortsættelse. I mellemtiden kan man glæde sig over, at dr. Eichberg har taget dette forsømte forskningsområde op til behandling, ligesom man har en helt umiddelbar nytte af den s. 284—88 aftrykte fortegnelse over militærtekniske specialudtryk med oversættelse til klart sprog. Den vil udfylde et ægte savn hos mangen militært interesseret faghistoriker.