Historisk Tidsskrift, Bind 13. række, 6 (1979) 1

Joh. Ax. Almquist: Frälsegodsen i Sverige under Storhetstiden, med särskild hänsyn till proveniens og säteribildning. Skrifter utg. av svenska riksarkivet 1, Fjärde delen: Småland I—III. Stockholm, Liber Forlag, Almänna Forlaget, 1976. XXXIV+1822 s.

Steen Ove Christensen

Foreliggende værk er efter al sandsynlighed slutstenen på en publikation, hvis første del udkom allerede i 1931. Trods titelbladet af gik forfatteren, Johan Axel Almquist, ved døden i 1950, og det skyldes det svenske rigsarkiv og en række skiftende medarbejdere, at man har været i stand til at færdiggøre Almquists efterladte manuskript til Smålandsdelen. Foruden denne består den samlede række således nu af: Stockholms og Uppsalas lån (1. del, I-11, 1931), Nykopings lån og livgedinget Sodermanland (2. del, I—11, 1934-35), Ostergotland (3. del, I-11, 1947).

Publikationen er disponeret i tre hoveddele. Et indledningskapitel: Organisation och forvaltning, der bringer en god del mere end overskriften lover, idet dette kapitel også sammenfatter adelens position og sædegårdenes fordeling på de enkelte herreder - topografisk ordnede tabellariske oversigter over omfanget af og bevægelserne i ejerforholdene til det privilegerede jordegods i perioden 1562-1718 - og til sidst (samlet i bd. III) historiker over Smålands sædegårde i alfabetisk rækkefølge. Materialet er især hentet i kamerale kilder, men man har ikke skyet nogen indsats for at fylde lakuner og kontrollere oplysninger ved hjælp af andre kildegrupper. Ved tilrettelæggelsen af Smålandsdelen har man i et vist omfang kunnet tage hensyn til kritik udsprunget af forskningens arbejde med værkets tidligere dele. I forordet gøres fyldigt rede for disse forhold, ligesom vi her får forskningshistorien til Almquists værk i sin helhed.

Tanken bag værket har været at skabe et billede af jordbesiddelsen i Sverige i disse spændende århundreder, og dertil bidrager Smålandsdelen overbevisende, men værket er også en guldgrube for lokal- og personalhistorikere, samt stednavneforskere. Det skyldes personregistret og det vældige noteapparat til tabellerne med oplysninger til ejendomshistorien for mange enkelte lokaliteter - samt værkets tematiske nulpunkt: Oversigten over den jordbesiddende adel i Småland (med Oland) 1562, udarbejdet på grundlag af >frålselångder«, bevaret i kammerarkivet for næsten hele landskabet for dette tidspunkts vedkommende. I forordet skønnes da også, at værket er næsten uundværligt som nøgle til netop kammerarkivet, og især reduktionsarkiverne. Bertil Boethius omtaler i sin nekrolog i svensk Historisk Tidskrift (1951), at Almquist har efterladt sig betydelige forarbejder til Vastergotland. Jeg savner en bemærkning om, i hvilken udstrækning disse måtte være brugbare og tilgængelige.