Historisk Tidsskrift, Bind 13. række, 5 (1978) 1

Gunter Knuppel: Das Heerwesen des Fürstentums Schleswig-Holstein-Gottorf 1600-1715. Quellen und Forschungen zur Geschichte Schleswig-Holsteins, Bd. 63. Karl Wacholtz Verlag, Neumünster 1972. 244 s.

Knud J. V. Jespersen

Side 365

Værkets undertitel, »Ein Beitrag zur Verfassungs- und Sozialgeschichte territorialstaatlicher Verteidigungseinrichtungen« præciserer arbejdets sigte. Forsvarsvæsenet og dets indretning opfattes og analyseres som et led i den komplicerede proces, der førte til udviklingen af en territorielt afgrænset statslig suverænitet, ligesom undersøgelsen beskæftiger sig med de væbnede styrkers og den militære stands integration i statsmaskineriet i den hensigt at påvise, hvilken rolle statens monopolisering af den militære magt spillede for udviklingen af den statslige suverænitet. Grundtanken bag undersøgelsen er således tydeligt beslægtet med Gerhard Oestreichs tese fra 1958 om et snævert samspil mellem forsvarsordningernes udformning og suverænitetsudviklingen i de tyske territorier i perioden

Undersøgelsens tidsramme falder nogenlunde sammen med den periode, hvori Sverige spillede en politisk rolle i Nordtyskland - en rolle, der samtidig betød en konstant trussel syd fra mod Danmark. På grund af det dansk-svenske modsætningsforhold og den svenske tilstedeværelse i Nordtyskland havde hertugdømmerne i denne periode en enestående strategisk betydning. Undersøgelsen er udformet som en analyse af de gottorpske hertugers udnyttelse af dette forhold til opbygning af deres egen territorielle suverænitet i området - en opbygning, hvori hærordningerne spillede en afgørende rolle.

Side 366

Dr. Kniippels undersøgelse er omhyggelig og veldokumenteret. Synsvinklen er velvalgt. Undersogelsen dokumenterer tillige, hvilke betydelige resultater der kan opnås ved inddragelse af de i almindelighed ellers stærkt oversete militærhistoriske aspekter i analysefeltet. På den anden side virker undersogelsen - i relation til den bredt formulerede problemstilling - i mange henseender for snæver. Det er som forfatteren undertiden glemmer, at der uden for hertugdømmerne eksisterede en verden, hvori det forfatningsmæssige og sociale udviklingsmonster formede sig på nogenlunde samme måde som her beskrevet. Mønstrets almindelige karakter var netop en af de ting, der kraftigt understregedes i Michael Roberts' beromte tese fra 1955 om »The military revolution«. Desværre synes forfatteren ikke at have været opmærksom herpå. En stillingtagen til denne tese med baggrund i den her gennemførte detaljerede undersøgelse af et afgrænset område ville ikke alene have været interessant, men ville samtidig have givet hele arbejdet det lidt bredere perspektiv, som det nu savner.