Historisk Tidsskrift, Bind 13. række, 5 (1978) 1

Oskar Mendelsohn: Jødernes historie i Norge gjennom 300 år. Bind I. Universitetsforlaget, Oslo 1969. 698 s. ill. N. kr. 68.

Merete Christensen

Side 368

Lektor Mendelsohns bog omhandler jødernes historie i Norge fra ca. 1660 til 9. april
1940. Det indledende kapitel behandler tiden op til 1814, der naturligvis har speciel
dansk interesse ved sin omtale af danske jøder med tilladelse til at rejse til og handle

Side 369

i Norge. 1814 er skelsættende i almen norsk som i specifikt norsk-jødisk sammenhæng, idet det ved Eidsvoll-forfatningen - »Europas frieste« - blev stadfæstet, at »Jøder ere fremdeles udelukkede fra Adgang til Riget.« Mendelsohn har viet halvdelen af sin bog til en indgående behandling af digteren Henrik Wergeiands kamp for at få denne bestemmelseophævet. Mendelsohns arbejde betegner her en værdifuld udvidelse af den behandling, der blev emnet til del i Harry Koritzinskys bog fra 1922 »Jødernes Historie i Norge, Henrik Wergeiands Kamp for Jødesaken«. Den anden halvdel af Mendelsohns bog omhandler de jødiske bosættelser efter paragraffens ophævelse 1851 og må betegnes som menighedshistorie. Forfatteren har sat sig som mål at skildre samtlige jødiske familierpå norsk grund, medtagende alle, der er født før år 1900. I et efterfølgende bind lover forfatteren en behandling af krigsårene og tiden derefter samt oversigter over jødiskeforeninger og institutioner og statistisk materiale.

Forfatteren har ikke kunnet modstå den fristelse, der ligger i at kunne udtomme sit emne helt. Antallet af personer involveret i denne 300-års historie om en minoritet i et relativt lille land og det afkastede kildemateriale kan forekomme overkommeligt. Dog må det straks indrømmes, at der ligger mange års arbejde bag bogen. Det politisk-juridiske aspekt af jødernes historie i Norge behandles indgående, ligesom opinionen både i forbindelse med »Jødesaken« og med den gryende antisemitisme i årene op til Anden Verdenskrig er belyst alsidigt ud fra et stort avismateriale. Som personalhistorisk opslagsværk er bogen med sit væld af detaljer uvurderlig. Derimod savnes en placering af de norske jøder, der i 1866 talte 25 personer, i 1920 1457, i en større økonomisk og social sammenhæng. Dette er også påpeget i Per Fuglums anmeldelse i Norsk Historisk Tidsskrift, bd. 50, Oslo 1971. Så mange år efter bogens udgivelse må man derfor vente spændt på andet bind, der formentlig vil komplettere værket og give svar på nogle af de spørgsmål, som bind I har ladet übesvarede.

Oskar Mendelsohns værk vil givet i mange år komme til at stå som værket om de norske jøder, som Hugo Valentins arbejder gør det i Sverige. I Danmark er det seneste værk, der omfatter jødernes samlede historie i Danmark Poul Borchsenius' »Historien om de danske jøder« fra 1968, som dog ikke helt kommer på højde med de andre værker, også på grund af den manglende dokumentation. M,r ,t, Christ™*™