Historisk Tidsskrift, Bind 13. række, 4 (1977) 1

Wladystaw Czaplinski & Jozef Dlugosz: Zycie codzienne magnaterii polskiej w XVII wieku (De polske magnaters dagligliv i 1600-tallet). Warszawa, PIW, 1976, 266 s., 48 plancher. Pris: 60 zloty (5.00 $).

Jørgen Steen Jensen

Den franske serie fra Hachette-forlaget »La vie quotidienne« har siden 1960 nydt stor popularitet i Polen. Der er kommet en snes titler i oversættelse, og derudover har den inspireret til en halv snes originale arbejder, bl. a. Teresa og Ryszard Kiersnowskis om det tidlig middelalderlige Pommern, Maria Boguckas om Gdansk i 15- og 1600-tallet samt Gzaplinskis bog, som her skal omtales.

I 1500-tallet anså man en mand, der ejede over 20 landsbyer, for en magnat, men i næste århundrede skulle man helst have over 50, før man blev regnet med. Ikke enhver af de 140 polsk-litauiske senatorer var en magnat, for ofte var »mindre kastellanier« nemlig i hænderne på folk, der hverken var rige eller indflydelsesrige. Omvendt fik rigets mægtigste mænd undertiden først sent i deres liv sæde i senatet. I forordet sættes antallet af magnat-familier til højst 4 % af szlachtaen, men et konkret tal nævnes vist ikke i bogen. En antydning giver en optælling af gravkapeller med kuppel fra perioden 1590-1630, der i den polske del af staten blev bygget over 80. Når enkelte navne nævnes hyppigt, skyldes det dels forhåndenværende fremstillinger og dels kildematerialet. Blandt trykte kilder mærkes især A. St. Radziwitts »Memoriale«, der også for kulturhistorien er en uudtømmelig kilde (jfr. bd. 76, s. 272-273), mens der blandt utrykte kilder særlig er henvisninger til regnskaberne fra fyrst Wladyslaw Dominik Zaslawski. Vi får et vist begreb om magnatenies magt, når vi hører, at Stanisiaw Lubomirski havde et hof på 270 personer, en hær på 600 mand og en indtægt på formentlig over 300.000 polske zloty (der sættes til Vs daler). Zastawski havde et hof på 300 personer, en hær på 150 mand og indtægter på 200.000 zloty (flere af disse tal beror på et kvalificeret skøn). Af finkulturelle interesser havde magnaterne især arkitektur og musik, nogle af dem havde betydelige

De fleste afsnit er skrevet af Czaplinski, kun kapitlerne om musik og teater, bogsamlinger og mæcenvirksomhed er skrevet af Dhigosz. I øvrigt omtales alle tilværelsens aspekter, fra det rent private til det storpolitiske, ng hovedvægten lægges på tiden før den hærgende Svenskekrig (1655-60). De tidligere generationer var ofte klar over deres pligter, mens der i århundredets sidste tredjedel var opløsningstendenser. De skyldtes iflg. Czaplinski, at magnaternes rigdom og privilegier uundgåeligt dømte dem til degeneration og fald, et fald der desværre i næste århundrede trak hele staten med sig.