Historisk Tidsskrift, Bind 13. række, 4 (1977) 1

R.I. Moore: The Birth of Popular Heresy. Documents of Medieval History 1. Edward Arnold Ltd., London, 1975. 166 s. H. R. Loyn and ]. Percival: The Reign of Charlemagne. Documents of Medieval History 2. Edward Arnold Ltd., London, 1975. 164 s. - Begge bøger fås også i paperback udgave.

Axel Bolvig

De to første bind i en serie med kilder til middelalderens historie rejser en række positive og negative betragtninger. For den historisk interesserede er det altid et velkomment bidrag når der udgives kildesamlinger. Sådanne samlinger af data gør arbejdet med fortiden lettere. I de foreliggende tilfælde kan man finde i fin gengivelse og god oversættelse Einhards beretning om Karl den Store, immunitetsdokumenter, breve fra Alkuin, synodalbeietiiinger og en god del kapitularier - eller man kan finde væsentlige samtidige indlæg for og imod kætteri.

Men spørgsmålet melder sig: hvad skal vi med disse kildesamlinger? Som en hjælp i en videregående undersøgelse er de fremragende men som kildesamlinger til henholdsvis Karl den Stores regering og det folkelige kætteri er disse og tilsvarende kildesamlinger utilstrækkelige. De er helt og udelukkende opbygget efter forrige århundredes positivistiskorienterede principper, der forudsatte, at en kildesamling rummede et totalt sæt af data som det gjaldt om at udfinde og bygge teorier på. Men for den historiker der vil søge indsigt i de strukturer, som skabte et karolingisk styre omkring 800, er kilderne ikke de bedste. Og det er mere end tvivlsomt om synodalberetninger og lærde mænds skriverier kan opfattes som fremtrædelsesformer, der kan sige noget om det grundlæggende i det folkelige kætteri, der højst sandsynligt ikke har efterladt sig skriftlige kilder. Men det er vel heller ikke den tilsigtede mening, at disse to kildesamlinger skal benyttes isoleret?