Historisk Tidsskrift, Bind 13. række, 4 (1977) 1

Axel Steensberg: Herremændene på Herningsholm. Ridderliv og studeavl. Poul Kristensen, Herning 1975. 200 s., ill. 64,00 kr.

E. Ladewig Petersen

Med åbenlys fortælleglæde - og krydret med digressioner og sidebemærkninger, undertiden også af hypoteser - beretter professor Steensberg om herregården Herningsholm syd for Herning og dens brogede ejergalleri i 15- og 1600-tallet; hovedideen er, at den holstenske adelsmand Josua von Qualen investerer den formue, han havde tjent som militær entreprenør i europæisk fyrstetjeneste og under den nordiske syvårskrig i opbygningen af et jydsk godskompleks med studeopdræt for øje; selvom antagelsen næppe konkret lader sig underbygge i von Qualens ejertid - først fra 1600-tallet har forf. kunnet støtte sig til det materiale, dr. Fussing har fremlagt fra de rantzauske godser, hvortil Herningsholm da hørte - har påstanden al rimelighed for sig; dansk adelsgods var attraktivt som investeringsobjekt.

Bogen er typografisk meget smukt udstyret og også meget velskrevet, men skæmmes af banale fejl (s. 42 udnævnes Herluf Trolle til rigsmarsk; s. 55 optræder Peder Oxe som rentemester i 1568; s. 57 hedder det uden videre, at Erik XIV blev myrdet; fremstillingen s. 70, 110 og oftere af rostjenesten er uheldig).