Historisk Tidsskrift, Bind 13. række, 4 (1977) 1

Arab Culture and Society in Change. A partially annotated bibliography of Books and articles in English, German, French and Italian. Compiled by the starff of CEMAN: Centre d'études pour le monde Arab moderne, Center for the study of the modern Arab world. Saint Joseph's University Beirut, Lebanon. 318 s. Dar el-Mashreq Publishers, Beirut, 1973. 257,75 d.kr.

Jette Lund-Rasmussen

Side 256

Den foreliggende bibliografi er resultatet af en gruppe jesuitiske forskeres arbejde en årrække ved Saint Joseph universitetet i Beirut. Udvalget er ekstensivt og ikke selektivt, idet forfatterne nærede frygt for, at en eliminering af enkelte titler ville give anledning til slagside. På denne måde er også mange debatindlæg og historiske bidrag medtaget. Bogen er imidlertid ikke blot en bibliografi, men kan anvendes som en forskningsoversigt, der søger at klarlægge problematikken omkring akkulturationsprocessen (kultursammenstød) i den arabiske verden - her defineret geografisk som Mellemøsten minus Iran og Nordafrika plus Sudan. Der er medtaget titler på engelsk, tysk, fransk og italiensk.

Den problemorienterede disposition og fokus på forskellige temaer vedrørende institutionernei denne del af verden giver en all round information om det intellektuelle og praktiske liv i en fremmed kultur. Det mest påtrængende spørgsmål er i korthed, hvorledesden islamisk-arabiske kultur skal eller kan udtrykke sig inden for en anden udfordrendekulturs (den vestlige) værdinormer uden at miste sit eget præg. I de sidste 100 år er der sket et skifte blandt den opiniondannende elite, som er gået i retning af en stadig mere udtalt betoning af en nytolkning af de islamiske doktriner. F. eks. indtager Al-Azhar (det islamiske universitet i Cairo) endnu en central placering ved sheikernes tolkning af dogmatikken og muftiernes udsendelse af »fatwaer« (en meningstilkendegivelse om en lov ud fra Shariaen) til trods for den sekulære lovgivning. I udforskningen af den arabiske verden er der også sket et skifte i forskernes stilling. Den historisk-filologiske orientalist har mere og mere måttet vige pladsen for samfundsvidenskabsmanden med den konsekvens,det har haft for forskningens arbejdspræmisser. Det mest presserende spørgsmål har været forklaringen af, at islam både er religion og stat. Det overnationale Ummah

Side 257

er blevet trængt i baggrunden ved tillempningen til nationalstatsbegrebet og forskellige
samfundsgruppers nye status. Undervisningen, nye ideologier og kvindens stilling er stadig
meget diskuterede.

Bibliografien giver et indblik i og oversigt over alle disse problemer. Derfor er det måske lidt pedantisk at måtte konstatere, at der er enkelte fejl og manglende data ved nogle af titlerne. En smule misvisende er det også, at en oversat bog er nævnt to gange: først med ét nummer i originalsproget og derefter i oversættelse.

Trods disse indvendinger har bogens medarbejdere ydet en betydelig indsats ved kompileringen
af et så stort antal monografier og tidsskriftsartikler, og den gør forskning inden
for sociale og samfundsorienterede emner i den arabiske verden mere overskuelig.