Historisk Tidsskrift, Bind 13. række, 4 (1977) 1

J. van Ess: Zwischen Hadit und Theologie. Studien zum Entstehen prädestinianischer Überlieferung. Studien zur Sprache, Geschichte und Kultur des islamischen Orients NF Bd. 7. Walter de Gruyter, Berlin & New York, 1975. xii + 218 s. DM 108.

E. Ladewig Petersen

Bag den umiddelbart måske kryptiske titel skjuler sig en overordentlig kyndig og dygtigt gennemført undersøgelse af sider af den islamiske traditions tilblivelse. Som studieobjekt har dr. van Ess valgt spændingen mellem prædestination og fri vilje, der i Muhammeds forkyndelse ikke egentlig var noget problem, men snarest for ham det mest paradoksale bevis for åbenbaringens sandhed. Først på sekundære stadier af udviklingen opfattedes de to elementer som alternativer og gøres til genstand for bidske teologiske debatter, ifølge forf. navnlig fordi ummayyadekalifatets herskerideologi knyttes til forsynslæren som middel til sikring af kalifatets legitimitet og af undersåtternes übetingede lydighedspligt.

Denne side af udviklingen - som specielt den skotske orientalist Wm. Montgomery Watt har helliget sig (jf. ndfr. s. 267 f.) - er imidlertid ikke dr. van Ess' hovedanliggende. Hans mål har været det rent tekniske at undersøge opbygningen af den islamiske overlevering fra formelle og indholdsmæssige synspunkter indtil traditionens ydre skikkelse fikseres i løbet af 700-tallet. Ved anvendelse af raffinerede undersøgelsesmetoder lykkes det forf. at opstille en række kriterier af forskellig art, men trods sit tekniske anlæg rækker bogens betydning i virkeligheden langt videre; den kaster et skarpt lys over det millieu, hvori traditionen udformes. Denne side af den islamiske tradition får dermed - ligesom det tidligere er påvist for den ældste historieskrivning - socialhistoriske dimensioner af betydelig interesse.