Historisk Tidsskrift, Bind 13. række, 4 (1977) 1

Vaid. Andersen: Fra Alheden. Poul Kristensens Forlag, Herning, 1975. Ill. med kort og billeder af Hans Smidth. 159 s. Kr. 56.

Fridlev Skrubbeltrang

Få egne er skildret så ofte som Alheden, den nu forsvundne. En del af særpræget fremhæves med de tre ord, som er undertitlen til Vald. Andersens tredie bog om Alheden: »Lyng - Landbrug - Plantager«. Forgængerne var »Alheden med Frederiks sogns historie« (1953) og »Den jyske hedekolonisation« (1970). Hertil slutter sig flere afhandlinger om emnet. Formålet med Vald. Andersens nye bog er - hedder det i »Forord« - at tale om »en landvindinig, der efter tidsomstændighederne må betragtes som enestående«, idet den blev påbegyndt og længe videreført uden de tekniske hjælpemidler, som en senere tidsalder fik til rådighed. Det bør nok siges, at æren for det »enestående«, som her blev udført »ved menneskeligt - og studenes - slid og slæb«, også tilkommer tusinder af bønder, måske titusinder, som i århundreders løb med samme eller tilsvarende hjælpemidler indvandt dyrket land fra de vidtstrakte lyngheder. Disse danske hedeopdyrkere fra en svunden fattig tid fremtræder i historiske skildringer som regel ret tilfældigt og anonymt, mens de tyske kolonisters navne og forskellige bedrifter har fået megen, men - så vidt det er anmelderen bekendt - endnu langt fra afsluttende omtale.

Om den store landvinding i Alheden har Vald. Andersen oplyst mere i de tidligere bind. Bortset fra indledningen og afsnittet »Plantager« (s. 70-121), som indeholder interessante enkeltheder om de forskellige ældre plantninger, samt det noget mindre kapitel om »Den kgl. vildtbane« (der jo mest omhandler fredning og jagtrettigheder), er emnerne en broget samling småstykker, her nævnt uden citationstegn: Ulvejagt, Herremanden på Hald (Fr. Schinkel), Kongemosen, Hedebrand, Kolonister som drabsmænd, En usædvanlig retsforfølgelse, Niels Michelsen i Fløjgård og kolonisterne i Grønhøj, Niels Cramer, kolonist og »klog mand«. Altsammen underholdende lokalhistorie, mere eller mindre lødig. Affæren med de tre kolonister, der slog en fjerde, ret ilde omtalt kolonist i Havredal til døde, blev til beskæmmelse for det stedlige retsvæsen, idet alle delinkventerne undveg! - »Registre« er på 14 spalter, mest person- og stednavne. Malerier af Hans Smidth er altid gensyn værd, selv i en svag, mørk gengivelse.